сряда , 21 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нов участник в казуса „Магнитски”: Бившият губернатор Бил Ричардсън заяви, че обвинението срещу Цветан Василев е „изфабрикувано”

Нов участник в казуса „Магнитски”: Бившият губернатор Бил Ричардсън заяви, че обвинението срещу Цветан Василев е „изфабрикувано”

Нов участник в казуса „Магнитски” – бившият американски губернатор Бил Ричардсън заяви, че обвинението срещу Цветан Василев е „изфабрикувано”.

В обстойна статия Ричардсън обяснява защо грубото накърняване на човешките права на Цветан Василев от страна на българската държава е илюстрация на системната злоупотреба с власт на българската мафия. Според Ричардсън, американските власти ще се заинтересуват от корупцията в България и системното нарушаване на човешките права от страна на българските власти.

Той разяснява, че двама държавни чиновници са изиграли ключова роля в очернянето на Василев:
– медиен олигарх – народен представител, който е основен стратег на войната срещу Цветан Василев, обявена от държавата
– главен прокурор, който непрекъснато злоупотребява с власт, за да изпълнява политически поръчки, като скалъпва обвинения и се координира с медиите на въпросния олигарх.

Междувременно Ралица Василева направи второ интервю с адвоката на Цветан Василев Джоузеф Огъстин от американската кантора JWI. В него защитникът отговаря и на изявленията на главния прокурор Сотир Цацаров.

В КОД 11-13 Василева разказа, че адв. Огъстин я е уведомил, че вече е подал документите по казуса в Държавния департамент и в Министерството на финансите на САЩ. По думите му, те трябва да разгледат жалбата и събраните до момента доказателства и твърдения и да решат дали да направят предложение на държавния глава Доналд Тръмп да санкционира посочените в иска личности – Сотир Цацаров и Делян Пеевски.

На обвиненията от страна на главния прокурор, че са платени лобисти, адв. Огъстин отговаря, че всъщност вземат една много малка сума от 50 хил. долара за основните им разноски и че не го правят за пари, а заради убеждението, че правата на Цветан Василев са нарушени.

Интервюто може да видите след 17:30 в ефира на Би Ай Ти.

Първото интервю на Ралица Василева разтресе държавата, срещу медията се изсипа истински порой от жълта и кафява окраска. За да отговори на удара и да докаже, че спазва всички принципи на журналистиката – телевизията направи специално издание на „Честно казано“ с Люба Кулезич, потърси и мнението на главния прокурор, но без успех.

Настоятелността обаче даде резултат – в петък в отговор на въпрос на Би Ай Ти в Каварна, главният прокурор заяви, че банкерът е напълно в правото си да търси своята тактика на защита.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …