неделя , 18 ноември 2018
Начало / Код 11-13 / Нов скандал с приема в детските градини: Малчугани, които вече са приети, седят в опашката за чакащи. Кой и защо допуска това?

Нов скандал с приема в детските градини: Малчугани, които вече са приети, седят в опашката за чакащи. Кой и защо допуска това?

Пореден скандал с настаняването на децата в яслите и детските градини в София се вихри в общественото пространство от няколко дни. Причина за гласност на този скандал е и фактът,че няма достатъчно места за всички. Васил Николов и Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествено и иновативна образователна система гостуваха по темата в студиото на Код 11-13.

Ето какво каза Васил Николов: „За нас позицията , която заема обшината, има една цяла верига докато се стигне до хората, които правят тези проверки в детски градини. И по средата на тази верига нещо може да се скъса и да не са много обективни самите тези проверки. Едно от важните неща за нас, за което се договорихме преди два дни на разговор в Столична община с д-р Чобанов ,че те се съгласяват ние да влезем като граждански контрол при самите проверки.

Думите на Антонина Кенова са: „Дори г-жа Минчева ме покани в работната група, към Информационна система за обслужване на детските градини има такава работна група. Вътре участват директори и мисля,че няколко граждански организации. Обясненият на общината,е това е нормално да се разминават двете системи не е ОК. Родител следим информационна система, за да видим има ли свободни места и къде са тези свободни места. И какво се случва в опашката чакащи. Там примерно има 15 дечица с еднакъв брой точки. И ако част от тези деца вече са приети, сметките са съвсем други. ОК- директорът да пропусне ден, два три, седмици да ги вкара в системата. А месеци наред?!. Деца,които вече са влезли с протокол, вече посещават детска градина, те още седят на опашката чакащи“.

Повече от разговора във видеото, а всичко от КОД 11-13- ТУК</strong>

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …