понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нов проект ще съдейства за масова газификация на домакинствата у нас

Нов проект ще съдейства за масова газификация на домакинствата у нас

Български домакинства ще могат да бъдат газифицирани с нов проект на Министерството на енергетиката. Процедурата по прокарване на газ в един български дом ще се улесни, а процентът на домакинства, използващи синьо гориво в България, ще се увеличи, очакват от министерството. Така страната ни ще подобри енергийната си ефективност.

Защо страната изостава в цивилизационните енергийни и екологични практики като масовата газификация – коментира заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков в предаването еМисия България.

По думите му процедурата по кандидатстване по проект „Дезире“ е максимално улеснена и удобна за потребителите.

Гражданите могат да заявят желанието си за ползване на средства по програмата на място в газоразпределителното дружеството и да изберат компанията, която ще изгради инсталацията.

Домакинствата ще получат безвъзмездна помощ от около 1000 евро, което е близо 20% от изграждането на газификацията.

„Между 3500-4500 евро е нормално да струва изграждането на инсталацията в едно жилище. Две банки се отзоваха на нашето запитване и без залог от гражданите на 5,6% ще им предоставят специален финансов инструмент, който също може би ще кръстят „Дезире“, обясни зам.-министър Станков.

Той посочи, че според сметката на министерството в рамките от 3 до 5-6 години може да се изплати инвестицията. Той допълни, че животът на инсталацията се определя на приблизително 15 години.

По думите му, ако едно домакинство използва електричество, въглища или дърва, може да премине спокойно към употребата на газ, докато на места, където гражданите използват топлофикация, няма да има субсидии.

Заместник-министър Станков обясни още, че няма краен срок за кандидатстване, защото то ще бъде възможно до изчерпване на финансовия ресурс на безвъзмездната помощ.

Очакваните резултати от реализацията на проекта са: намаляване на емисиите парникови газове, икономии на електричество и свиване на разходите за домакинствата.

Едва 3-4% домакинства са газифицирани, на дъното сме, но с тази програма се опитваме да дадем ръст от 25%, отбеляза още Станков.

Целта е да живеем в по-чиста среда, заключи той и допълни, че се радваме на много ниска цена на газа и сега е моментът гражданите да се възползват.

Вижте цялото интервю във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Александър Терзов - Пазарджик

    Без съмнение газификацията е оптималното бъдеще за отопление. И е отлична идея държавата или Европейския съюз да подпомага желаещите домакинства да газифицират жилището си. Но по българска традиция желанието се сблъсква с чиновника!
    В Първа инвестиционна банка ме уверяват, че предоставят финансов инструмент по програма „Дезире“. Специалистите изработват срещу съответното заплащане необходимите проекти, плащам всички необходимите такси (до тук ~840 лв), след необходимите проверки получавам одобрение на проекта и отивам в банката да получа специализирания финансов инструмент. ДА АМА НЕ! Понеже съм над 65 год. трябва да си осигуря поръчител. След като получавам средствата с поръчител, то кредита става обикновен потребителски със съответната банкова лихва. Това обезмисля идеята на програма „Дезире“.
    Господин заместник-министър Станков, можете ли на ми посочите изход от този § 22?!

    ПП Ако има ограничения за ползването на програмата, те трябва задължително да бъдат обявени.