неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нора Кирева и проф. Сергей Игнатов за образованието като един неслучил се приоритет

Нора Кирева и проф. Сергей Игнатов за образованието като един неслучил се приоритет

Поредни промени в образованието. От МОН променят приоритети в програмите на средните училища, приема в университетите и естествено финансирането им. Гости в студиото на еМисия България бяха Нора Кирева – учител по БЕЛ в 35-то училище „Добри Войников“ и бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов.

Нора Кирева каза, че от 34 години работи в системата и има непрекъснато промени. „Качество се постига не само с промени, но и донякъде, запазвайки консервативността на системата. Страховете, че системата ще остане без учители, според мен са преекспонирани. Друг е въпросът с какъв мотив млади хора ще влязат в класните стаи“, обясни преподавателката.

„От допира ми с младите колеги и студенти, разбирам, че преподаването в училище е временна работа. С такава мотивация вливането на младите хора в системата е бомба със закъснител. Болшинството са тези, за които преподаването е временна спирка по пътя към по-добра работа“, разказа Кирева.

Сергей Игнатов е на мнение, че учителската професия трябва да стане престижна.
„Непрекъснато се повтаря мантрата, че във Финландия е престижно да си учител. Но там учителите могат да бъдат изгонени всеки момент. Аз смятам, че стартовата заплата на учителите трябва да бъде като на служителите в айти-сектора. Учителите се занимават със софтуера на ума“, смята Игнатов. По думите му, хората, които се занимават с образование, не мислят на 4-годишни цикли, когато са изборите.

Той е на мнение, че рядко се чува гласът на учителите и педагозите. „Нацията на пръв поглед би трябвало да е ангажирана с училищата. Лидерите от университетските скамейки трябва да влязат в училище. Трябва да има промени в подготовката в университета. Трябва да подготвяме учители за работа с деца билингви. Не сме подготвени за това“, заяви проф. Сергей Игнатов.

Нора Кирева каза, че един от големите проблеми е, че никой от участниците в различните степени на образованието не може да влезе в обувките на другите и всеки дърпа чергата към себе си.

„Имала съм случаи на сериозни сблъсъци между университетски преподаватели и тежащи с професионализма си колеги, което не води до добро. Всичко изисква най-вече добра воля, за да се постигнат някакви резултати. Да не бъде на парче цялата организация на образованието ни“, заяви преподавателката.

Според Игнатов, имаме нужда от един нов закон за образованието. По думите му, българските университети трябва да мислят за привличане и на чужди студенти от други държави на различни възрасти.

Чуйте целия разговор с преподавателят по български език и литература Нора Кирева и проф. Сергей Игнатов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …