петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нобелистът проф. Дан Шехтман: В развитите страни няма да има работа за необразованите

Нобелистът проф. Дан Шехтман: В развитите страни няма да има работа за необразованите

В еМисия България ще ви срещнем с един от големите умове, променили представите за материята. Израелският професор Дан Шехтман е Нобелов лауреат за 2011 г., освен това активно преподава технологично предприемачество.

Репортерът ни Божидар Николов се срещна с него, за да разбере повече за неговата философия, за откритите от него квазикристали, както и за тяхното приложение. Вижте част от разговора, а цялото интервю очаквайте в предаването „О!Здравей“ тази неделя.

„Квазипериодичните материали, познати като квазикристали, са кристали – т.е. атомите в тях са подредени, но не в периодичен ред, а в квазипериодичен начин. Това е много различен вид подредба на атомите, не е симетрична“, обяснява професорът. По думите му приложенията им зависят от техните свойства, които на свой ред се определят от тяхната структура, химичен състав и така нататък.

Ако откриете интересно подходящо свойство, можете да изберете и приложенията. Например има приложения според повърхностната енергия на материала, според свойството му да поглъща инфрачервена радиация, според заздравяващата функция, която квазикристалите имат в сплави, и др., като това е само малка част от най-използваемите приложения в днешно време, обяснява Шехтман.

Що се отнася до технологичното предприемачество, ученият казва, че това е много голяма дисциплина и той има хиляди студенти. „До сега имам над 10 хил. инженери и учени от Израел, които са минали през тази дисциплина. В общи линии в този период Израел се превърна в стартъп нация. Аз май съм допринесъл.“

Проф. Шехтман е убеден, че в развитите страни в бъдеще няма да има работа за необразованите хора, тъй като ще я изпълняват машини. Какво ще правят те? Ще бъдат озлобени, враждебни, системата ще е нестабилна и лесно ще може да рухне, прогнозира ученият. Отговорът, според него, е в доброто образование за всички, за да може те да имат място в модерното общество, в което встъпваме сега.

Проблем в развития свят обаче е, че няма достатъчно деца, подчертава ученият. Точно заради това технологичното предприемачество е толкова важно, според него, – защото една млада стартъп компания се развива изключително бързо, ако е успешна, и всеки служител печели много пари за компанията, съответно за цялата страна.

„Технологичното предприемачество е важно за развитите държави, но и за не толкова развитите. То дава шанс на държавите да станат по-богати, да произвеждат продукти на високо ниво, които да продават по света и да печелят пари. Един ден природните ресурси ще се изчерпат. Виждате ли какво се случва с петрола? Печалбата от петрол в днешно време е много, много малка. Най-важният ресурс за всяка държава е човешката изобретателност. Инвестирайте в човешкия ум и в познанието за предприемачество“, препоръчва Дан Шехтман.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …