четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нишан Джингозян: Българите на Острова очакват активна кампания в подкрепа на техните права след референдума

Нишан Джингозян: Българите на Острова очакват активна кампания в подкрепа на техните права след референдума

Българите във Великобритания очакват активна кампания и конкретни мерки в подкрепа на техните права като европейски граждани след решението на британския референдум за Брекзит.

Това заяви в еМисия България българинът Нишан Джингозян, който работи в една от общините в Лондон, членува в НПО „Новите европейци“ и е представител на БСП-Лондон.

По думите му българските евродепутати и политици, сред които външният министър Даниел Митов, разполагат с лостове, каквито сънародниците ни там нямат, за да защитят статута и правата си.

Джингозян цитира и изявления на британски политици от последните дни, според които (въпреки обещанията дори и на лагера за излизане от ЕС, че правата на европейските граждани няма да пострадат) статутът им няма да бъде гарантиран, като това дори би било „абсурдно“ очакване.

Призовахме и всички големи държави с диаспори на Острова да се обединят и да координират действията си в тази насока, посочи той и напомни, че Полша и Италия вече са започнали кампания за осигуряването на подобни гаранции.

Според Джингозян въпреки че Брекзит още съвсем не е факт, тези притеснения не са преждевременни, тъй като както и да се развията отношенията между Великобритания и ЕС, то те малко или много ще са в ущърб на европейските граждани и последствия определено ще има.

В българската общност на Острова цари чувство на страх, на ярост, на агресия, на невъзможност да плануваш бъдещето си, а мнозина тук са собственици на имоти, децата им учат тук, разказа българинът.

Според него може би само 5-10% от 200 хил. българи във Великобритания са и британски граждани.

От 18 години живея тук и никога не съм бил свидетел на таква вълна от омраза, по данни на полицията има лавинообразно увеличение на престъпленията от омраза, които са нараснали над пет пъти само през последната седмица, посочи още Нишан Джингозян. Гледайте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …