четвъртък , 18 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Николай Василев за клуб „Милениум“: Никой не знае какво ще е бъдещето

Николай Василев за клуб „Милениум“: Никой не знае какво ще е бъдещето

Преди дни бе учреден клуб за дискусии „Милениум“. По време на събитието бившият премиер Симеон Сакскобургготски призова младите българи, учещи в чужбина, да се върнат у нас и да потърсят реализацията си в България.

Повече за инициативата разказа в интервю за еМисия България бившият вицепремиер и министър в две правителства Николай Василев.

„И нашето поколение, участници в политиката, живяхме в чужбина дълго време и накрая се върнахме малко изненадващо и за самите нас и семействата ни с царя в България. Сега сме пролетта на 2016 г., а ние през пролетта на 2001 г. още като млади инвестиционни банкери в Лондон се видяхме за пръв път с царя пак във Врана, на същото място. Тогава той ни покани да се върнем в България“, посочи Василев и припомни, че още правителството на Иван Костов организира първия и втория Български Великден.

Попитан дали можем да очакваме подгряване на подобна политическа инициатива като тази от 2001 г, Василев отвърна: „много е вероятно да не е така, но никой не знае какво ще е бъдещето“.

„През 2001 г. не бяхме се включили в предизборни листи, т.е. още тогава не знаехме какво ще се случи. А това се случи след един-два месеца по-късно, тогава обаче имаше конкретна ситуация, където царят очевидно създаде движение и спечели изборите, и стана министър-председател. Сега никой не е говорил за политика и съвсем не е говорил за политически партии. Не че това е първото и последно подобно събитие“, каза още Василев.

Той подчерта, че според него срещата е нямала никакъв политически отенък.

„Финансира ги Либералният институт за политически анализи, но и нашата фирма се включи с малка сума“, посочи още Василев.

По думите на бившия министър в очите на младите хора, събрали се във Врана, е видял себе си и колегите си отпреди 15 години.

Той каза, че е призовал младите да не чакат някой да ги покани да се върнат в България, тъй като това е тяхна работа и отговорност. И посочи, че самият той се чувства щастлив от живота си тук и подчерта, че в България кариерното развитие е по-бързо.

„Бих се радвал много от тези млади хора или други млади хора да се включат в политическия процес в България, във всички партии, т.е. всички имат нужда от модерни, успели и амбициозни хора от България и чужбина“, допълни още Василев.

На въпрос дали е възможно Симеон Сакскобутгготски да се кандидатира за президент, Василев каза: „Силно се надявах преди 10 години да го видя като кандидат, но доколкото го познавам, не виждам вариант да се кандидатира за президент“.

Вижте също

Трилогията от детски книги на Радостина Николова превзема Китай

Трилогията от детски книги на Радостина Николова излиза на китайски език. Това е първият голям …