събота , 15 декември 2018
Начало / Код 11-13 / Николай Цонев: Българската армия е в плачевно състояние и има ограничени способности за защита на границите ни

Николай Цонев: Българската армия е в плачевно състояние и има ограничени способности за защита на границите ни

През изминалата седмица дебатите „За“ и „Против“ наборната служба продължиха. В студиото на КОД 11-13 темата коментират бившият военен министър и настоящ лидер на ПП „Нова Алтернатива“, Николай Цонев и студентът Адриан Петков.

Николай Цонев изрази мнение, че съществуват две основни схващания за българската наборна служба. Първото е, че там младежите си губят времето и изостават с образованието си и второто е, че в казармата младежите стават „истински мъже“ и придобиват умения и навици.

„Казармата не трябва да се разглежда като възпитателна институция. Просто, който си няма навици и там няма да ги придобие. Ние като член на НАТО имаме определини задължения към Алианса. Факт е обаче, че нашата армия е в плачевно състояние, има ограничени способности за защита на българските граници. В момента имаме професионална армия, но тя не е достатъчна. Служенето в армията е дълг и всички младеж, които навърши 18 години трябва да имат желание да са изпълни своя дълг“, коментира Цонев.

Студентът Адриан Петков, който само е слушал какво е наборна служба се съгласи с бившия военен министър.

„Нямам потребността някой да ме учи как да бъда „мъж“, но реалността се променя и при случай на евентуална война, населението трябва да бъде подготвено. Ние трябва да бъдем подготвени за една такава ситуация. Това не означава обаче, че наборната служба трябва да се върне в същия си вид“, заяви студентът.

Цялата дискусия може да видите във видеото.

 

 

 

 

 

 

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …

2 коментара

  1. Пентаграма

    Никой няма да дойде „за този дето духа“ Който направи първа категория и „изчезва“ със скоростта на светлината!ГОЛЕМИ ОБЕЩАНИЯ БЯХА ГОЛЯМО НЕЩО…ДОРИ ДА ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ,В КОЕТО МНОГО ВОЕННИ СЕ СЪМНЯВАТ ПАК ЩЕ ИМА ГОЛЯМ НЕДОСТИК!!!

  2. В казармата младежите придобиват навици, каляват характера си и израстват, като истински мъже, със самочувствие, които могат да се справят с всякакви ситуации в живота. Наборната служба трябва да се върне!