понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Николай Стоянов за стрес тестовете на банките в България – какво показват резултатите и какво не

Николай Стоянов за стрес тестовете на банките в България – какво показват резултатите и какво не

Журналистът от „Капитал“ Николай Стоянов обясни как трябва да се тълкуват оповестените от БНБ резултати от стрес тестовете на банките в България. „Преди да се премине към стрес тестовете БНБ и консултантите проверяват доколко банката е отчитала правилно активите си, доколко някои кредити са се водили редовни в балансите, а са били необслужвани и други фактори“, обясни Стоянов в предаването еМисия България.

Той посочи, че сега стрес тестовете са показали като цяло добра картина на системата, дори по-добра от очакваното. „Много е трудно да се анализират детайли, тъй като посочените данни от БНБ са много малко. Резултатите ни показаха по-скоро изводи, а не толкова резултати. За сравнение, при последните стрес тестове само преди две седмици на европейско ниво, за всяка банка имаше по над 20 страници детайли“, обясни журналистът.

Той каза, че от БНБ са обещали да отговорят на всички въпроси след като бъдат оповестени резултатите, но не е необичайна политика да не се дава пресконференция при обявяване на резултатите. И други централни банки предпочитат да съобщят резултатите в работен ден, спокойно и без възможност за непосредствено задаване на въпроси.
Според Стоянов, изненадата е, че информацията за резултатите е по-малко от очакваната. „Трудно е да критикуваш нечии резултати, без да имаш достатъчно данни“, коментира журналистът.
Председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов обясни как протичат тестовете, как се провеждат в България и каза дали има резултати, които трябва да ни притесняват.

„В България от 15-20 години се правят стрес тестове. Новото е оценката на активите. Тя трябва да установи дали отчетите на банката са надеждно съставени, дали рисковете са отчетени“, обясни Андронов.

„Тестът представлява екстремно проявление на рискове, едновременно сбъдване на голям брой негативни събития и се гледа как една банка реагира в такова извънредно натоварване. Това е като да отидеш на кардиологичен преглед и да въртиш колелото, за да проверят как работи сърцето ти или пък да приземиш аварийно самолет на къса писта“, посочи Андронов.
Според оповестената информация е проверявано и кредитирането на свързани лица. „В резултатите има буквално едно изречение, което е: „Не са открити нарушения“, което може да бъде поставено на сериозно съмнение, тъй като информацията е малко“, посочи още Стоянов.

Вижте целия анализ на журналиста Николай Стоянов за това кой прави стрес тестовете на банките в България, какво показват резултатите и какво означават те в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

 1. Дървосекачът

  Добър анализ на г-н Стоянов (Chapeau !) …но Е Изпуснал да отбележи :
  – че на Делойт – НЕ са представени Данните за ВзаимнаЗадлъжнялост и Свързани/Каскадни Кредити.
  …което Означава че ‘наште’ Отново изпързаляха Уважавана Структура.

 2. Айде пак малоумните теории на Николай Стоянов, че чуждите банки са супер стриктни и много готини, а местните са далавераджии. Явно човекът много иска всичко българско да се разпродаде на чужденци и ще цъфнем и вържем. Най-добре се е справила Българската банка за развитие, която си е с местна собственост. Ама това го изпуска Стоянов. Не разбирам и какви съмнения има за кредити към свързани лица при положение, че бяха проверени към 90% от всички бизнес кредити в системата и БНБ заявиха, че няма информация за наличие на подобни кредити. Теориите на Стоянов явно почиват на някакво негово желание да оплюе по българските банки.

 3. Мартин Иванов

  Г-н Николай Стоянов е един от малкото стойностни финансови журналисти, които имаме в страната, но понякога обвързаността му с кръга „Капитал“ и Галя Прокопиева му изиграват лоша шега и лансира несъстоятелни тези. В доклада на БНБ ясно се казва точно, кратко и ясно следното:
  „Няма нито едно нарушение на правилата за раздаване на големи кредити или на заеми към свързани лица при мащабния преглед на активите на банковата система, под методическото ръководство на одиторската компания „Делойт“.“
  При подобно категорично заключение от международни одиторски компании и БНБ – да се съмняваме в нейните заключения е меко казано несериозно!