събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Николай Панков за протеста на имамите и какво „изтъргува“ Борисов при Ердоган

Николай Панков за протеста на имамите и какво „изтъргува“ Борисов при Ердоган

Журналистът Николай Панков гостува в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич и коментира фактът, че главният секретар на мюфтийството си тръгна минути преди ефира.

„Имамите тръгват да стачкуват, да блокират улици. Основен е въпросът срещу кого ще стачкуват имамите – срещу държавата или срещу главното мюфтийство, които не дават заплати“, каза Панков.

По думите му, по темата понякога има сериозни спекулации. Той каза, че главното мюфтийство държи на държавата около 6 милиона лева, а сметките са запорирани от частни съдебни изпълнители, така и от държавен съдебен изпълнител.

Журналистът посочи, че става дума за публично вземане от 2013 г., а сега се твърди, че държавата по някакъв начин е прекратила някакво споразумение.
„Аз съм авторът на тази паметна записка“, заяви Николай Панков. Той припомни, че Костов тогава е имал намерение да осигури светски характер, за да не се стига до радикализиране на мюсюлманите.

„Извиват се ръцете на премиера за пореден път, тропа му се по масата и му се иска“, добави Панков. Той разказа, че протоколът е бил по повод срещата на тогавашния главен мюфтия на Турция и тогавашния премиер Иван Костов, за да се поставят рамките на това да се реставрират паметници на културата като джамии например, а в Турция да се реставрират имотите на екзархията. Това и други въпроси са били договорени, но това не е стигнало до държавен протокол.

„Нямаше да бъде проблем, ако в Турция не се роди турския политически ислям на Ердоган“, подчерта Панков. По думите му, посланик на държавата се вика по повод писмо на външното министерство и посочи, че Ради Найденов е искал среща с Надежда Нейнски.

България е поискала официализирането на идването на тези пари от Турция, поискали сме изясняване на въпроса, посланикът Надежда Нейнски не е казала какво се е случило. „Бойко Борисов е омекотил агресията на Ердоган към Европа“, припомни Панков изявленията след срещата в Анкара.

Той коментира и че се готви нов закон за вероизповеданията. По думите му, в държавата ще се предвиди и ситуация, в която да има одит и намеса на Сметната палата за отчетите на мюфтийството.

„450 джамии са без контрол и без имами. Имаме всякакви разхождащи се мигранти. Имахме процес в Пазарджик“, каза журналистът, коментирайки радикализацията в България. „Всички имами, които не са злонамерени, трябва да дойдат и да вдигнат на „Ура“ главното мюфтийство“, добави още той.

Чуйте целия разговор с журналиста Николай Панков в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …