събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Николай Островски: 100 000 българи са в състояние на фактически фалит

Николай Островски: 100 000 българи са в състояние на фактически фалит

Какво е личен фалит и защо в САЩ е много популярен като процедура, а в България – не? В САЩ личните и корпоративни фалити са отдавнашна практика. Законодателството разглежда три основни групи банкрути. Отдел седем – пълна ликвидация, отдел 11 – частична ликвидация с план за оздравяване и за индивидуалните фалити в сила влиза отдел 13.

Наистина банкрутите в Америка са често срещано явление. Например сегашният президент Доналд Тръмп е имал неудоволствието да обяви официални цели шест фалита по раздел 11-ти. Само по време на голямата криза през 2008 – 2010 година в Съединените щати са регистрирани над един милион корпоративни и лични банкрути.

Основната цел на регулациите свързани с различните видове банкрути е банките да си вземат поне част от дадените заеми без да елиминират възможностите за издължаване на платеца по дълга.

Доктор Асен Асенов – преподавател по икономика в американския университет във Вашингтон разказа за разликите между обявяването на индивидуален фалит в България и Съединените щати и още до къде се простират правата на съдя-изпълнителите при събиране на вземанията от обявили банкрут физически лица.

Защо никой не може да защити добросъвестните платци, когато изпаднат в нелека за тях ситуация? Темата коментира в студиото на „Жива връзка“ Николай Островски от Асоциацията за финансова коректност.
„Брачната халка със сигурност се взема, защото когато се изпадне в подобна ситуация има много дами, които предпочитат да си намерят друг партньор във фейсбук“, коментира Островски.

Той каза, че в България няма такъв закон и посочи, че в САЩ американците не са в лапите на банките, а на Федералния резерв „В България българите попадат в лапите на банките, тъй като всеки един човек има склонност към малко алчност. Когато през 2000 до 2010 г. се предлагаха кредитите много лесно се достигаше до финансиране“, коментира експертът.

По думите му, в последствие през 2008 до 2010 г. лихвите по банковите кредити са се увеличили и много добросъвестни платци са изпитали затруднения. Към онзи момент не е съществувала директива за добросъвестно финансиране от страна на банките.

„Този закон в България не се приема, защото политиците и определени финансови кръгове не желаят българите лесно да се освобождават от това финансово бреме. Когато имате лош, необслужван кредит, изпадате в състояние на финансово зомби, което лесно се манипулира, лесно гласува и изпитва всякакви затруднения“, заяви още той.

„В една ситуация, в която кредит не може да се обслужва 7 години, това означава, че той никога няма да бъде обслужен и е по-добре длъжникът да бъде освободен. Това се случи при кризата в Гърция, когато майки с деца, пенсионери и инвалиди бяха освободени от такива кредити. Такъв закон би дал гаранции и за банките. В момента около 100 000 българи са в състояние на фактически фалит“, подчерта Островски. Той посочи и че тези кредити са бреме и за банките и е огромна житейска трагедия за длъжниците.

Чуйте целия разговор с Николай Островски в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …