неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Николай Ненчев: Радев е лъжец! Аз спестих милиони евро на българите с лични усилия

Николай Ненчев: Радев е лъжец! Аз спестих милиони евро на българите с лични усилия

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев даде ексклузивно интервю в „Честно казано“ с Люба Кулезич, броени часове след заседанието по делото за сделката с ремонта на изтребителите МиГ-29, в което той е обвиняем, а като свидетел срещу него в залата днес се яви самият президент Румен Радев.

„Малко повече ми идва това. С цялото ми уважение към президентската институция, не към президента като личност, възнамерявах да бъда малко по-внимателен в изказа си. Днес обаче аз предявих всички документи, които той е изпратил до мен. Когато държавният глава злоупотребява с истината, а той го правеше по време на моя мандат, това ми идва малко в повече. Днес той не отрече нищо от това, което предявих“, заяви Николай Ненчев.

„Предупредиха ме, че навън пред медиите Радев е бил остър, а в залата беше точно обратното и той пожела делото да е при закрити врата. Той не каза нищо повече от това, което сочат документите. Останалото, което каза пред медиите, не отговаря на истината“, категоричен е бившият министър на отбраната.
Ненчев коментира и информация от конкретни документи, които показа като доказателство за твърденията си в ефира на „Честно казано“.

„На 15 април 2015 г той казва „да се прекрати по-бързо зависимостта ни от Русия“. По-нататък казва, че трябва през всички възможности да се търси диверсификация за поддръжката. Единствената такава възможност е Полша. После в анализа за 2015 г. изказва добър атестат за нивото на полети. Това продължава и през 2016 г.“, обясни още Ненчев.

По думите му, по-късно, в друга докладна Радев отново благодари на Ненчев за действията му като ръководител на ведомството и твърди, че подкрепя напълно усилията му за споразумение между България и Полша.

„Радев услужливо пропуска да каже, че по време на моя мандат чрез обществена поръчка купихме още нови двигатели и де факто оставихме осем бойни самолета в пълна готовност. Аз съм обезпокоен за националната сигурност на страната – това, че този човек си позволява да излага по този начин фактите, значи, че не си дава сметка, че рано или късно истината ще излезе на бял свят“, категоричен е бившият министър на отбраната.

Ненчев заяви още, че три или четири пъти в обвинителния акт срещу него е записано, че е накърнил интересите на руската компания.

„Разликата в цената беше потресаваща – около 370 000 евра на двигател, без ДДС и такси. Сделката с Полша беше с над 40% по-евтина, тоест спестил съм милиони на родния данъкоплатец, с цената на много лични усилия. Освен това, получихме двигателите в по-ранен срок – в края на 2015 г, вместо в средата на следващата година“, каза още в своя защита Ненчев.

„Когато бяхме на финала на подписване на споразумение с Полша, получих в плик копие на писмо, адресирано до тогавашния председател на комисията по отбрана в НС – Михо Михов и там пишеше, че руската компания е готова да свали цената“, допълни той.

„Очевидно, Румен Радев отдавна не говори от свое име, нещо е станало с този човек. За мен той е завършен нарцис – с много силно его, не търпи критика, галеното дете на армията“, категоричен е Ненчев.

Той коментира и скандала от последните дни между Радев и Цветан Цветанов по повод закупуването на нови изтребители „Грипен“.

„Когато държавният глава падне на толкова ниско ниво, кого атакува? Излиза, че обединителят на нацията атакува председателя на парламентарната група на най-голямата партия. Освен това, не е тайна, че Радев винаги е бил привърженик на самолетите „Грипен““, смята Ненчев.

„Първо трябва да се разследва защо беше отстранен Тагарев – шефът на института по отбрана. Махането му от длъжност беше първата работа на служебния министър по отбраната, който де факто се ръководеше от президента Радев“, допълни още бившият военен министър.

„За мен очаквам хората да разберат какви са фактите, защото и като граждани ние имаме едно задължение – да изобличаваме лъжата и да търсим справедливост, заяви на финала Ненчев.

Вижте целия разговор в следващото видео!

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

6 коментара

 1. Толкова лъжи в ефир...

  Толкова лъжи и спестени истини, зречени в ефир… Нямам думи за наглостта и дебелоочието на г-н Ненчев!

 2. Bojidara Dimova

  Г-жо Кулезич, на 12.07 от 10.00ч. на „Съборна“ 7 ще се съберат известни артисти, режисьори, продуценти и симпатизанти на Центъра за изкуства-старо кино „Левски“, за да изразят подкрепата си към екипа и собствениците. Събрани са над 1500 подписа, писма от видни интелектуалци и институции, които ще бъдат връчени на Премиера от членове на клуба „Артисти със сребро в косите“ – Емилия Радева и Гинка Станчева. Ще има представители на водещи медии и ще се радваме да има и Ваш представител. Спорна работа! Божидара, 0878688821

 3. тука е така

  Нямам думи нашия президент говори като една жена каза,Ненчев изглежда много по-ужедителен от президента,президента говори един ден едно другия ден друго,а това може само да ми говори че има интерес дали е паричен или някакъв друг незнам.

 4. Петър Петров

  ДОЖИВЯХМЕ „ДЪРЖАВЕН ГЛАВА“ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ВЛЕЗЕ В НЕЗАВИДНАТА РОЛЯ НЕ НА „ГОВОРЕЩА ГЛАВА“, А НА „ЛОМОТЕЩА ГЛАВА“.

  ПАДЕНИЕТО МУ ПРОДЪЛЖАВА „УВЕРЕНО“ КЪМ СВОЯ АПОГЕЙ !
  ОТ ПОЛИТИК ФАТМАК СТАВА,
  НО ОТ ФАТМАК – ПОЛИТИК НИКОГА !

 5. Кремълският льотчик, вече като президент на България, продължава да защитава интересите на Русия, а не на българската държава. Позор!

 6. Браво г-н Ненчев,ние сме с вас срещу всякакви предатели на България!