сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Николай Ненчев: Президентът Радев стига твърде далеч в намесата си, трябва да го спрем още сега

Николай Ненчев: Президентът Радев стига твърде далеч в намесата си, трябва да го спрем още сега

Ексминистърът на отбраната Николай Ненчев даде отговор на обвиненията за липсващи милиони в сектора на военната индустрия, отправени от настоящия министър Стефан Янев.

Служебният министър изрича много лъжи и тази последната за финансовото състояние на дружество „Терем“ е много сериозна“, коментира Николай Ненчев твърденията на наследника си във ведомството.

Ненчев обясни, че по време на встъпването му в длъжност в края на 2014 г, дружеството е било с почти 12 млн. лв. загуба, а в края на мандата му печалбата е била почти 4 млн. лв.

„Министър Янев не е наясно с дружествата и колко са те. Този човек създаде впечатлението на експерт, че може да свърши някаква работа, а се оказа, че не се справи с нищо, направи гаф след гаф“, заяви Ненчев.

„Сещам се за една поговорка – роденият в клетка цял живот мечтаел да стане надзирател. Някак така се случи и с този човек, той не следваше своите убеждения. Безспорно министерството се управлява от президента Радев, а този човек изпълнява всичко, което му бъде наредено и това е доста обезпокоително“, заяви още бившият министър относно настоящия началник на ведомството.

„Президентът ще стигне твърде далеч с намесата си и ние трябва да направим всичко възможно да го спрем още в началото. Не знам дори дали новият парламент ще успее да го спре в амбициите му“, смята Ненчев.

Това е най-слабият президент, който за 3 месеца сътвори гафове за 4 години, включително и отмяната на министерското постановление за интеграцията на бежанците“, отправи критика към държавния глава бившият министър.

„Между нас има различни виждания и оценки за обстоятелствата, различен прочит, различно мнение за мястото и ролята на България в Европа, ЕС и на Балканите. Всяко шикалкавене в този тежък момент може да се окаже опасно за националната ни сигурност“, убеден е Ненчев.

„Ние нямаме комуникация с нашите съюзници от НАТО – те възприемат нашите самолети като вражески. Разбирате ли колко е опасно това? Идеята на договорите за ремонти на МиГ-29 беше в този смисъл – да работим със страна, която е наш партньор“, обясни Ненчев. „За мен това не беше сделка, а геостратегически избор“, допълни той.

„Всяка страна членка на НАТО трябва да ограничи зависимостта си към Русия, затова аз постъпих така с цялата си решимост и потърсих първо нашите съюзници“, защити се Ненчев.

Няма решение, което да считам, че е било погрешно – категоричен съм. Може би трябваше да уволня повече хора от администрацията, които бяха в друга територия и друг съюз“, допълни той.

„Служебният кабинет е изключително слаб, подваластен. Причината е, че президентът непрекъснато се меси в работата му, министрите не вземат никакви решения – те са уплашени до смърт“, каза още бившият министър.

„Чест му прави на това момче, много силно приветствам позицията му“. Така Ненчев коментира скандала с уволнения служител от правосъдното министерсво Любомир Талев заради обвиненията, че спорният законопроект за уседналост при гласуването в чужбина е негово предложение.

Готов съм с БЗНС да потърсим отговорност дори на президента Радев. Демокрацията предлага различни форми затова. Неслучайно още при първото си посещение в Брюксел, Радев поиска отмяна на санкциите за Русия“, продължи критиката си към държавния глава Николай Ненчев.

„Ако днес бях министър, щях да търся компромис, разбирателство, сътрудничество с Турция. Много силно обезпокоен съм, защото всеки конфликт там засяга националната ни сигурност“, това заяви Ненчев по въпроса за отношенията с южната ни съседка.

Относно бъдещото правителство, бившият министър е на мнение, че то вероятно ще бъде коалиционно между ГЕРБ и Обединените патриоти, и ще се наложи да бъдат направени доста компромиси.

Вчера разговаряхме по конкретни въпроси с Бойко Борисов. Обсъждахме чистката в Министерството на отбраната, така че поддържаме комуникация“, каза в заключение Ненчев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …