вторник , 19 юни 2018
Начало / Код 11-13 / Николай Ненчев: Искането на Борисов изстребителите да са нови е обезпокоителен знак, че решението вече е взето

Николай Ненчев: Искането на Борисов изстребителите да са нови е обезпокоителен знак, че решението вече е взето

Няма други нови изстребители, освен „Грипен“, което означава, че решението вече е предопределено и то противоречи на всичко това, което се случи през последните месеци у нас, както и вчера в Полша с изказванията на Тръмп.

Това отбеляза в КОД 11-13 Николай Ненчев, бивш министър на отбраната и лидер на БЗНС, по повод днешните думи на премиера Бойко Борисов, че единственото му изискване е изстребителите, които ще се купят, е да са нови, след като за тях ще се дават толкова пари.

Ненчев намира изказването за обезпокоително и знак за евентуален пробив в коалиционните отношения. Той припомни, че министърът на отбраната Красимир Каракчанов ясно е заявил, че изборът ще се вземе едва след като комисията „Грипен“ приключи разследването си, докато днес на практика Борисов заявява, че изборът вече е направен.

Ненчев няма обяснение и как така президентът Радев коренно е променил предпочитанията си.

Той е категоричен, че изборът е преди всичко геостратегически и купуваме не самолети, а сигурност. Ние сме част от НАТО, а Швеция – не, и ако нещо се случи, кой ще ни защитава – неутрална Швеция ли, попита той.

Той направи и сравнение между видовете изстребители, като според него новият „Грипен“ е по-зле в някои отношения от стария Ф-16.

Според бившия министър всичко това би могло да разклати коалицията, а сигналите за това не са един и два, като според него тази мина е била заложена още с присъствието на „Атака“ в нея.

Ненчев коментира и тоношенията си с Румен Радев, „цирка“, по думите му, с неговата оставка, както и съмненията си дали той действително разбира от изстребители и геополитика.

Ще обявим нов дясно-демократичен проект скоро, надявам се още в рамките на тази есен, разкри още Николай Ненчев. Вижте целия разговор с него:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …