вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Николай Конакчиев за кризата в Близкия Изток: Дипломатическият конфликт ще се разреши, целта не е близостта със САЩ

Николай Конакчиев за кризата в Близкия Изток: Дипломатическият конфликт ще се разреши, целта не е близостта със САЩ

Египет затваря въздушното си пространство за катарски самолети на фона на разрастващия се дипломатически спор. Днес се очаква същото да направят Саудитска Арабия и Бахрейн. Дипломатическата криза между част от държавите, формиращи съвета за сътрудничество в Залива и Катар може и да изглежда неочаквана за мнозина, но според нови разкрития това е кулминация на дългогодишен спор.

Основното обвинение срещу Доха, е че финансира радикални групировки и политически движения, които застрашават сигурността в региона. Но според проучване на Файненшъл тайм причината е друга. Новата информация разкрива, че Катар е платил като откуп един милиард долара за освобождаването на членове на кралското семейство. Те са били отвлечени в Ирак по време на лов със соколи през декември 2015 г. Според изданието парите са платени за освобождаването на 26 роднини на катарския емир и още около 50 пленници на джихадисти в Сирия.

„Файненшъл таймс“ пише, че от изплатените пари 700 милиона долара са били разпределени между ирански представители и три местни шиитски милиции, подкрепяни от Техеран. Други 200 милиона са отишли при ислямистки групи в Сирия и най-вече при свързаната с Ал Кайда „Тахрир аш Шам“. Изданието припомня още, че Доха има история в поддържането на контакти с различни съмнителни групировки – от бунтовниците в судански Дарфур, през афганистанските талибани до „Хамас“ в Газа. Същевременно Катар претендира, че е неутрален играч, който може да действа като посредник в регионалните конфликти.

Все още не е ясно кога ще бъде намерено решение на дипломатическата криза, но ефектите от нея вече се усещат. Освен прекратяването на полетите между повечето страни, сега и домакинството на Катар за световната купа по футбол през 2022 година е поставено под съмнение.

Сложната ситуация в Близкия Изток в студиото на „еМисия България“ коментира международният журналист Николай Конакчиев.

„Развитието на събитията е много неочаквано за някои и много разумно за други, които познават обстановката. И Саудитска Арабия, и Катар са държави, които участват в различни конфликти, но никога директно. Тук си дават среща две много близки идеологии и близки практики“, коментира експертът.

„Последствията за Катар и региона са огромни и те започват от днес. Имам информация, че на летището в Доха е невъобразим хаос. Авиокомпаниите на съседните държави прекратиха полетите до там и това е комплексен икономически удар, така че въпросът е много сериозен“, категоричен е Конакчиев.

„Когато Тръмп каза, че ще има развитие в региона, имаше в предвид различни аспекти, включително ситуацията относно конфликта Израел – Палестина“, допълни още Конакчиев.

„Ако си припомним Парижкото споразумение, то показа един исторически път на постепенно отпадане на фосилните горива, така че колкото и нови находища да се откриват, исторически нещата отиват към другия тип енергетика. САЩ са много напред в усвояването на водна енергия, слънчева енергия и т.н. Така че, не очаквам да има съществен скок в цената на горивата“, обясни журналистът.

„Въпросът е не кой ще е по-близък до САЩ. Задачата е да се изолира Иран, помирение с Катар ще има“, убеден е Конакчиев.

Вижте цялото интервю с Николай Конакчиев в следващото видео!

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …