сряда , 18 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Николай Калайджиев за амбицията бъде следващия български астронавт

Николай Калайджиев за амбицията бъде следващия български астронавт

29-годишният лейтенант Николай Калайджиев, летец от българските военно-въздушни сили, има амбицията да стане следващия български астронавт и някой ден да лети може би до самия Марс.

Преди седем месеца той завършва Националния военен университет и в момента лети на български самолети, но вече е започнал процедура по кандидатстване за НАСА.

По думите му най-важното условие, за да станеш астронавт, е да имаш техническите познания и умения за пилотиране на летателни апарати, тъй като въпреки автоматиката в наши дни, една система винаги може да откаже – и тогава всичко е в ръцете на летеца.

Така са обучени и военните летци, които в критични ситуации трябва да вземат бързи и адекватни решения, обяснява той и добавя, че в НАСА търсят освен това и твърд характер, физическа издръжливост и най-вече – психическа стабилност.

Тя е задължителна, тъй като само полетът до Марс трае шест месеца в едната посока и през цялото време си затворен в тясно пространство с още няколко души, обяснява Калайджиев.

„Аз съм свикнал винаги да съм съвършен, да не прави компромиси, да съм готов на всякакви лишения в името на тази цел“, казва още летецът.

Той разказа и как би протичал денят му в космическия апарат, както и каква е средата на Марс, до където някой ден се надява да лети – чуйте целия разговор:

Вижте също

Финансистът Румен Гълъбинов с коментар за драмата с КТБ и новия закон, който пишат за нея Пеевски и Цонев

Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС подготвят нов законопроект за КТБ, който да докаже, …