сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Николай Иванов: Срещу Кьовеши скоро ще има повдигнато обвинение

Николай Иванов: Срещу Кьовеши скоро ще има повдигнато обвинение

Бурен възторг предизвика поредицата от срещи в София на Лаура Кьовеши, директор на румънската Дирекция „Антикорупция“.

Как България ще прочете и адаптира антикорупционния модел на Румъния? Трябва ли да се прехласваме по него? На тези въпроси отговори в студиото на еМисия България Николай Иванов, експерт по въпросите на сигурността.

Доверието на обществото в Антикорупционната прокуратура през последните четири години се е повишило от 30% на 55% според Лаура Кьовеши, директор на румънската независима агенция за борба с корупцията. В България различни проучвания сочат, че доверието в съда и прокуратура е около 9%. Как България ще прочете и ще адаптира антикорупционния модел на Румъния – доколко всъщност е успешна практиката на съседите, коментира Николай Иванов.

„Надявам се моделът да не бъде приложен никога в България“ – заяви Иванов.

„90% от нещата, които се говорят тук, не отговарят на истината. В момента Лаура Кьовеши я издирват под дърво и камък в Румъния. Конституционният съд на Румъния излезе с решение, че ДНА е надвишила многократно правомощията си“, посочи експертът. Според него, тове е вмешателство в работата на изпълнителната власт.

„Преди около две седмици главният прокурор на град Плоещи бе принуден да си подаде оставката, а това бе „ударникът на Кьовеши“. Там се водиха делата срещу водещите политици на Румъния, както и срещу Тони Блеър дори. Този прокурор бе принуден да се оттегли, поради записи на телефонни разговори с негова любовница, чийто съпруг е подавал доноси по десет дела. Същият този свидетел подава донос срещу самия прокурор. Това показва целия механизъм за воденето на такива дела“, обясни Иванов.

Според него тези сигнали са чиста проба доноси и често пъти се базират на оперативна информация на службите, а самият обвинен няма право да се запознае с тях, защото те са засекретени.

„Това е изключително доходоносен бизнес в Румъния“ – обясни още Иванов.

Колко струва да напишеш донос в Румъния и дали наистина Лаура Кьовеши се издирва от властите там, вижте какво казва за това Николай Иванов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

  1. Какво е това менте Иванов, защо не казвате, не написвате с какво е известен, качвате го на прилагателното и той почва да бълва фейк нюз. Ало, няма да ви гледам повече.

  2. Какъв е този измислен експерт, според когото Антикорупция се намесвала в изпълнителната и съдебната власт.Ами то това е работата на звеното за борба с корупцията по високите етажи на властта.Много свалихте нивото с господина.

  3. Велимир

    Какъв е този „експерт“ бе? 8 мин го слушам как преразказва писания в медии, които обаче не ги споменава как се казват и кога е написано