понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Николай Иванов: Кой суфлира зад кулисите на протестите в Румъния

Николай Иванов: Кой суфлира зад кулисите на протестите в Румъния

Масови протести има в Румъния срещу промени в наказателния кодекс, свързани с корупцията, осъдените за това и излежаващите такива присъди. Темата дали протестите са спонтанни или някой стои зад тях коментира експертът по противодействие на корупцията Николай Иванов.

„В петък изгоря един от елитните румънски клубове. Вътре имаше около 800 души, но нямаше жертви. Преди 2 години изгоря един друг клуб и това имаше жертви. Тогава Виктор Понта си подаде оставката. Малко странно е, че тези две събития са свързани с протестите“, коментира в студиото на еМисия България Николай Иванов, експерт по противодействие на корупцията.

Интересна промяна, която се предлага е в закона за ДНА – алтернативна агенция на българската за борба с корупцията. Тези поправки сериозно ограничават възможността за използване на специални разузнавателни средства. Излиза се с мотива, че затворите са препълнени и трябва да се освободят места.

От това ще се облагодетелстват най-много хора, свързани с управляващите и попаднали под удара на комисията за борба с корупцията.

„Борбата с корупцията е фасадна и зад нея стоят сериозни интереси. Политическо правосъдие е борбата с корупция в Румъния“, обясни Николай Иванов, позовавайки се на информация от два доклада.
Той посочи, че две външни структури ръководят политиката на Румъния. По думите му, над 4 млн. души са привлечени като свидетели, обвиняеми, разследвани в момента. „Явно тяхната система е много ефективна“, добави Иванов.

Той цитира председателя на камарата на сенаторите, който твърди, че румънската разузнавателна служба диктува какво обвинение срещу кого да бъде повдигнато и на колко години да бъде осъден.

„Таргетира се човекът, срещу когото трябва да бъде повдигнато обвинение. Срещу никой високопоставен служител не се повдига обвинение, свързано с позицията му в момента, а отминали отдавна. Не трябва да се атакува институцията. Намират се свидетели, които подписват показания и на базата на тях те се съдят“, обясни механизма на обвиненията експертът.

Разследването се провежда в разузнавателната служба, ДНА ги официализира и ги внася в съда, посочи Иванов. В Румъния над 800 човека са починали в затворите за последните 8 години.

Вижте какво обясни Николай Иванов за случващото се в Румъния в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …