събота , 25 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Николай Иванов и Георги Киряков за протестите в Румъния и дестабилизацията в страната
ROMANIA картинка

Николай Иванов и Георги Киряков за протестите в Румъния и дестабилизацията в страната

Поредни масови протести срещу правителственото решение да декриминализира политическа корупция и злоупотреба с власт стигнаха до сблъсъци с полицията в сряда вечерта в Букурещ.

В реакция президентът Клаус Йоханис ще сезира Конституционния съд заради скандалния указ на правителството. А министърът на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жиану обяви, че подава оставка.

Николай Иванов – експерт по противодействие на корупцията и политологът Георги Киряков коментираха протестите и недоволството в Румъния.

„Не виждам вече разумно решение в Румъния. Много широко се спекулира с това за какво са протестите. Намалява се тежестта на престъплението и то минава като административно наказание“, обясни Николай Иванов. Той разясни подробно в какво се състоят промените.

„Пренебрегва се изцяло волята на народа, че е избрал една партия да управлява. Прокуратурата и съдебната власт в Румъния блокира целия политически процес. Не може да има нормална държава с непрекъснати обвинения, без значение кой е на власт“, коментира още Иванов.

„Създаде се една каста в Румъния, която дестабилизира трайно демократичния процес в страната. Ако това се случи в България, бихме изпаднали в още по-лошо политическо положение. Създаването на една такава каста, която да атакува непрестанно управлението на страната, ще създаде не по-благоприятна ситуация в страната“, коментира политологът.

„Тези обвинения са готови предварително“, посочи Иванов.

„Брюксел не си дава сметка, че ще засили позицията на националистическите партии в Румъния. Иначе плашенето, че ще спрат еврофондовете, никого не плаши в момента“, анализира Георги Киряков.

Чуйте целия разговор с Николай Иванов и Георги Киряков в следващото видео:

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …