сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Николай Драганов за свободата на словото в медиите и крайната бедност в България

Николай Драганов за свободата на словото в медиите и крайната бедност в България

Около 2,5 милиона българи, или близо 35% от населението на страната, живеят в тежки материални лишения. През 2016 г. около 7% от населението на ЕС или близо 39 милиона души са живели в ситуация на тежки материални лишения, отчита Евростат. Това са данни на Евростат, която е изследвала социалните тенденции и индикаторите за бедност в 28-те страни в ЕС през 2016 година.

В категорията „тежки материални лишения“ влизат няколко фактора. Хората не могат да плащат безпроблемно сметките си; да посрещат неочаквани разходи; да поддържат дома си топъл; да имат достъп до телевизор, кола или телефон; да се хранят редовно или да си позволят поне една седмица почивка далече от дома.

Най-много сред тях са били сънародниците ни над 65-годишна възраст. Следвани от децата и младите хора, които са 40%, а при работещите българи от 18 до 64 години – около 30. Най-нисък дял хора в бедност и материални лишения е отчетен в Швеция – около 1 процент, Финландия и Люксембург – по около 2 на сто. Следват ги Холандия, Австрия и Дания. По абсолютен брой хората в тежки материални лишения са били най-малко в Люксембург – около 10 000 души, Малта – 20 000, и Швеция – около 70 хиляди.

Темата коментира в студиото на еМисия България журналистът Николай Драганов. Той даде пример с изявления и пресконференции на Бойко Борисов, който отказва да дава отговори на журналистически въпроси. Драганов посочи, че репортерите не реагират, а и не винаги могат да реагират, имайки предвид обвързаностите с определени политически или икономически кръгове, свързани със собствениците на медиите, в които работят.

Драганов коментира и данните за бедността в страната. По думите му, държавата е натикана в ъгъла, заради голямата регулация, но според него, без активна роля на държавата няма как да излезем от ситуацията, в която се намираме.

„БСП е тъй наречената лява партия, която би трябвало да се грижи за хората, за труда. А какво се случва в момента – всяка една новина в момента е свързана с червени олигарси. В България няма партия, която да защитава интересите на труда“, коментира Драганов.

По думите на журналиста, социалната държава действа в скандинавските страни, а на нас ни трябва малко по-балансирана политика. Според Николай Драганов е нужна промяна на данъчната система и по-голямо и активно участие на държавата, както и инклузивен растеж т.е. икономика за всички.

Чуйте целия разговор с журналиста Николай Драганов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. бинокъл

    Адам Смит смята и е сигурен, че ако една държава купува от друга втора държава, много, следователно в тази първата държава златото намалява и стоките ще са по евтино – следоватално изгодни за износ, саморегулация. При положение че няма банки и има железен златен стандарт. Банките искат заемите си в номинал, следователно дефлацията ще затрудни връщането на заемите. Освен това високопроизводителните и напреднали икономики дават заеми на бедните държави. И бедните държави пазаруват с този заем стоки от богатата държава. Така хем задлъжняват към богатата държава, хем й увеличават БВП като пазаруват от нея. И когато изхарчат парите, бедната държава, при тях ще има дефлация и фалити, и богатата държава ще изкупува всичко на безценица и източва евтина стока и ресурс – като плащания на заемът им. Идиот на хилядолетието, Адам Смит. Идиот Смит. И всички вярващи в свободният пазар и капитализма, са същите идиоти.