неделя , 22 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Николай Димитров: Нестабилната законодателна уредба води до нестабилни отношения в обществото

Николай Димитров: Нестабилната законодателна уредба води до нестабилни отношения в обществото

В периода между 2010 и 2015 г. депутатите са приемали по средно 1 законопроект на ден. Общо внесените нови закони за тези години са 1628. Повече от половината от тях са отхвърлени, а една-четвърт изобщо не стигат до обсъждане.

Най-много са промените в сферата на правосъдието, сигурността и обществения ред, а най-малко – в областта на културата и държавното управление.

Тези данни са на Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи и Българската стопанска камара.

Какви изводи можем да направим за работата на законодателния орган – коментира Николай Димитров, един от авторите на анализа.

„Решихме да направим този анализ, за да покажем какво е състоянието на българското законотворчество през последните 6 години, а то видно от данните не е особено положително“, обясни Димитров.

„За сравнение, във Великобритания за последните 215 години са приети над 4400 закона, в България са приети само за 6 години – около 750, половината на 1628. Другата половина или не стигат до разглеждане въобще, или са отхвърлени, или просто залежават.

Тези данни говорят за законодателен брак.

Това означава, че законодателството в България се прави, защото някой решава да внесе нещо – ей така без да има обективна необходимост. И изведнъж парламентът се оказва или затрупан от излишни по своята същина зкаонопроекти, или разглежда законопроекти, които са внесени от определени членове на мнозинстовото и МС“, обясни още Димитров.

Той подчерта, че в българските парламенти е почти невъзможно да бъде отхвърлен проект на МС.

„Мога да обясня една такава загуба на законодателен ресусрс с нарастващия брой документи и актове, които приема извън законодателната си програма. Но това не оправдава политическите сили, които изменят хаотично и несистемно цялото законодателство. Говорим за пълна липса на приемственост, работа на парче“, каза още той.

„Нестабилната законодателна уредба винаги води до нестабилни отношения в обществото, които не са предпоставка за по-добри инвестиции и оттам нататък се губи доверието на инвеститорите към българската икономика“, категоричен бе Димитров.

Вижте също

Какво крият непубликуваните ръкописи на първия български социолог Иван Хаджийски?

Преди седмица отбелязахме 110 г. от рождението на Иван Хаджийски – бащата на българската социология …