понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Николай Бузов – абстракция с геометрични форми

Николай Бузов – абстракция с геометрични форми

Един от най-добрите български абстракционисти Николай Бузов представи изложба от около 20 платна, рисувани специално за галерия „Арт 36“. И този път геометричните форми са на преден план.

Бузов признава, че абстракцията за него е път по-скоро към сърцето, отколкото към разума.

„Винаги съм имал отношение към геометричната форма, която е извечна. Геометрията е част от вселенския мащаб. Съизмерението на човека с тези форми ми е интересно“, признава Бузов и допълва: „Съвършенството е нещо, което всички казваме, че е недостижимо. Нашият стремеж и пътуване към него е важно. Но в случая се опитвам да използвам простите геометрични форми, които създават пространства в картините ми, в които се надявам, човек да може да влезе и да се разходи“.

Николай Бузов не обича да брои изложбите, които е правил. Количеството и качеството не винаги са съизмерими, казва той. И винаги подхожда с уважение към публиката.

Съзерцанието е част от творческия процес за него. Казва, че не обича да рисува картините си на един дъх и има нужда да се дистанцира за известно време, преди да завърши картината.

„Мисля за картините си не като за предмети, а като за същества“, споделя още художникът.

Насладете се една виртуална разходка из абстрактните платна на Николай Бузов с репортажа на Кремена Николова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …