понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нидал Алгафари: Първанов е наясно, че трети мандат е невъзможен. Каза ми го

Нидал Алгафари: Първанов е наясно, че трети мандат е невъзможен. Каза ми го

Лидерът на АБВ Георги Първанов е споделил в личен разговор с Нидал Алгафари, че е проверил възможностите за трети мандат и е разбрал, че това „няма как да стане“.

Че Първанов е наясно с това, разказа самият Алгафари (бивш пиар на президентската му кампания през 2001 г.) в интервю пред Силвия Великова по Би Ай Ти.

Според него лидерът на АБВ иска „да се прави на герой“, когото уж решения на Конституционния съд или други причини се опитват да възпрепятстват от трето кандидатиране за президент.

„Той е достатъчно разумен, за да знае, че ще му се върне обратно. Трябва да търси друга фигура“, смята Алгафари.

Междувременно според него премиерът Бойко Борисов има поне няколко силни имена, някои от които биха могли да спечелят надпреварата още на първия тур.

В предаването Нидал Алгафари разказа и за книгите от своята трилогия – „Боже, защо Господ лъже“, „Аллах, милост нямаш ли“, както и третата, която в момента пише и която ще бъде своеобразно обобщение със заглавие „Аз съм Бог“.

„Вярата е институционализирана, хората и властта създадоха Господ по свой образ и подобие, като му приписаха емоциите си. Аз смятам, че Бог ни е оставил, не иска и не очаква нищо от нас, освен да живеем по начина, по който иска душата ни“, мисли писателят.

„Самата Църква ни отдалечи от вярата, в момента тя се е превърнала в духовен супермаркет“, добави той.

Алгафари подчерта, че книгите му не са религиозни трудове, а художествени романи, изпълнени с любовни истории, с много български обичаи, традиции, бит и автентичен фолклор, за което му е помагала неговата тъща етнограф.

Казвал съм на децата си: живейте шест месеца извън България, за да заобичате всичко българско, за да започнете да изпитвате онази носталгия, която разплаква, каза още писателят.

Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …