вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Незрящите хора в България и препятствието агресивна градска среда
Снимка: БГНЕС

Незрящите хора в България и препятствието агресивна градска среда

„Нашите колеги от Европа и света, които са идвали да видят работата ни, буквално са потресени. От една страна казват, че истински съжаляват българските слепи граждани, защото са принудени да се справят в една много агресивна градска сред. От друга страна, ако едно куче водач е обучено в София да работи, то навсякъде в Европа ще му е лесно“. Това коментира в еМисия България Албена Алексиева от фондация „Очи на четири лапи“.

„На слепите хора им е трудно да живеят икономически, а да се придвижват сами с бял бастун, още по-трудно. В 80% от случаите кучето взема решенията“, добави тя.

По думите ѝ, ако в София вече се наблюдават наченки на инфраструктурна мисъл, на другите места в страната това е мечта.

Албена Алексиева призова да се мисли, че трябва да се мисли и за майките с колички, възрастните хора, за да се стигне до промяна в градовете, „строени като за 20-годишни спортисти“.

Как се справят и хората с увреждания – разказва Флорина Иванова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …