петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Незаконен център в Шанхай издава много по-скъпи български визи на китайци

Незаконен център в Шанхай издава много по-скъпи български визи на китайци

Незаконен частен визов център в Шанхай иска много повече пари за издаване на българска виза на китайски граждани, която по принцип би трябвало да струва само 60 евро. Към т.нар. „изнесен визов център“ китайците биват препращани автоматично от българското консулство в Шанхай, което не издава визи.

Това твърдят Кръстьо Белев от Българо-китайска асоциация за бизнес развитие и Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата, в интервю за еМисия България.

По думите на Белев зад незаконния център стои някой си Чен Дзие, или Michael J. Chen, който се представя за съветник на генералния ни консул и раздава визитки с тази длъжност.

Двамата гости многократно подчертаха, че получаването на виза от страна на китайски граждани е изключително трудно, а дори и да я имат, то тя не им разрешава да пътуват или да правят бизнес в други страни членки на ЕС. По тази причина те обикновено съветват китайските си приятели да се обръщат към румънското или гръцкото консулство.

Миналата седмица двете организации проведоха поредица от семинари в пет града на тема „Как да правим успешен бизнес с Китай? Практически съвети и възможности за ефективно сътрудничество“.

„Идеята ни е да научим бизнесмените как да се качат на последния влак за китайския пазар без да се убият. Потенциалът е огромен, ние имаме качествени и уникални стоки, които много добре се приемат там“, казва Динев.

За последните две години инвестициите на Китай в държавата ни пък са около 200-220 млн. долара, но според гостите биха могли да бъдат много по-силни и печеливши за България.

„Представата за Китай и за евтината работна ръка е много погрешна. Всички европейски страни имат присъствие на китайския пазар, докато нас почти ни няма. Искаме да обучим българските фирми как да изнасят и да работят по-добре на него“. добавя Лъчезар Динев.

Една от идеите е да се направи представителен магазин (шоурум) с търговски знак „произведено в България“ в Шанхай, който да предлага различни стоки и услуги, да промотира българското образованието и туризъм.

Гостите обаче отбелязват, че е силно препоръчително българските инвеститори да знаят китайски, тъй като иначе ще им е много трудно. Напомнят също, че макар да е голям, на китайския пазар има голяма конкуренция.

Според специалистите в Китай през последните години са направени редица стъпки за облекчаване на режима за разрешения и регистрация за инвеститорите и са създадени т.нар. свободни зони за търгуване.

По думите на Динев най-перспективните отрасли са съвместните производства на база цветни метали, земеделието, туризмът, козметиката, вината, фуражите, рибните продукти и др.

Какви са трудностите пред китайските граждани, които искат да учат и правят бизнес у нас, какви са перспективите пред българските инвеститори, които искат да стъпят на китайския пазар, имаме ли специалисти по българо-китайски отношения – чуйте отговорите на тези и други въпроси в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …