петък , 28 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Невиждани досега експонати в Деня на отворените врати във Военноисторическия музей
VOENEN_MUZEI картинка

Невиждани досега експонати в Деня на отворените врати във Военноисторическия музей

Националният военноисторически музей навършва 100 години и отбелязва своята годишнина с юбилейна изложба „Първите 100“ и ден на отворените врати на 5 юли, от 10 до 22 ч.

Подробности за него потърси от директора на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова колегата ни Божидар Николов.

Само на този ден посетителите ще могат да видят уникални експонати, някои от които се представят за първи път пред публика. Сред тях са жезлите на цар Борис III, колекция от ювелирни бижута и яйца на Фаберже, голямото огърлие на ордена „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“ и др.

Много неща се показват за пръв път, а други, които иначе са познати на посетителите, са представени по различен начин, обясни Пенкова.

Ще могат да бъдат разгледани и някои от по-малко известните колекции, като тези с музикални инструменти, знамена, държавни и обществени документи.

Ще бъдат представени и вещи, достояние на музея благодарение на неговите дарители през изминалия век, най-големият от които е графиня Йохана Хартенау.

За децата пък ще има специална секция, в която ще могат да си поиграят с експонати и да се запознаят с историята на музея чрез игри.

Подробности за това какво да очакваме, както и за устройството и развитието на самия музей – чуйте от самата доц. д-р Соня Пенкова:

Вижте също

telk

Отново напрежение в ТЕЛК-овете – кой носи отговорност за хаоса и има ли решение на проблемите

И децата у нас знаят, че в системата на ТЕЛК-овете има гигантски проблем, който носи …