сряда , 21 март 2018
Начало / Спорно за спорта / Неви Владинова и грациите по художествена гимнастика обраха медалите в София

Неви Владинова и грациите по художествена гимнастика обраха медалите в София

Триумф за българската гимнастика у дома. Така може да бъде обобщена Световната купа в София, която се проведе този уикенд. Равносметката е следната – 10 медала за България, от които 5 златни, 4 сребърни и 1 бронзов.

Според Мария Гигова, тази купа  е организирано по един много специален начин.

„Специален за всички, специален и за мен. Аз съм очарована от това, което се направи във връзка със моя юбилей. Но съм очарована и от това, което виждам във представянето на българските гимнастички“ – споделя примата на българската художествена гиманстика.

Новият ни ансамбъл грабна златото в многобоя, а на следващия ден успя да спечели среброто във финала на 2-те съчетания – с 5 обръча и с 3 топки и 2 ленти. Именно малки грешки бяха причината и за достигането им само до второто място.

Илиана Раева смята, че момичетата ни са уникални, отборът е страхотен, композициите са категорично най-силните композиции във света.

„Допуснаха грешки момичетата, те не са машини. Отборът ни във момента е сочен за най-големия фаворит.

И като композиция, и като изпълнение. И натрупана умора, и вълнение. И въпреки това не мога да си изкривя душата пред вас и да кажа, че не може да се допуска такава грешка. Сигурна съм, че ще ми се разсърдят и треньори и състезатели. Но това не може да се допуска на Световна купа.

В генералното класиране, искам да ви кажа, че нашите момичета са шампиони. България е шампион в генералното гласиране – нещо, което не се е случвало никога досега. Тези момичета са герои“ – заявява още президентът на БФХГ.

Индивидуалните ни състезателки също се представиха блестящо като Невяна Владинова спечели 4 златни медала и 1 сребро на бухалки, а Катрин Велкова път се окичи със сребро в многобоя и бронз на лента.

„Много е важно днес да кажем, че големият пробив днес е на Невяна Владинова. Това е един страхотен пробив, не само тук в България, а изобщо на всички световни купи, където участваха наши индивидуалисти. Една страхотна Невяна, страхотна Катрин, страхотна Боряна. Проблем ще имаме в един момент – кои ще са 2 от 4-те или от 5-те. Нищо по-хубаво няма от това“ – смята още Илияна Раева.

Мария Гигова също не пести похвалите си към момичетата:

„Невяна Владинова е един бисер в нашата художествена гимнастика. Аз много харесвам нейния стил, нейната лекота, ефирност на игра, танцувалност. Няма други такива гимнастички в момента и може би затова тя спечели и овациите на публиката и симпатиите на съдийте и на всички нас.

Героят на състезанието опрелено беше тя – Невяна Владинова, основната причина химнът да огласи залата толкова много пъти. Самата Невяна казва, че е много щастлива от постигнатото.

„Дадох всичко от себе си за това състезание. Мисля, че вече сме във добра форма и това е абсолютно нормално и се надявам от тук нататък да сме още по-добри и по-силни. Посвещавам го на мен, на моята треньорка, която толкова време е със мен и се бори заедно с мен за това нещо и ми дава сила никога да не се откажа и да продължа напред. И благодаря на целия екип, който е със нас.

Бранимира Маркова, която е главен менидьър на националния отбор-индивидуално, също споделя, че е много доволна от Невяна.

„Днес тя игра точно така, както винаги съм си мечтала да играе – уверена, спокойна, със самочувствие. Смятам, че Невяна реално вече може да се бори за сериозни медали в големи състезания“

Заявките пред анасамбъла ни са ясни – с труд и постоянство към златен медал от Олимпиада. А колкото до индивидуалните ни състезателки – надеждите са насочени към още много подобни гледки – а именно българки, хванати за ръка на почетната стълбичка.

Вижте също

Банкер е новият президент на Серия А. Контузеният Неймар се подвизава в нощни заведения. Роналдо: Аз съм най-добрият

Италианската Серия А има нов президент. Гаетано Мичике беше избран с пълно мнозинство от всички …