събота , 22 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Спорно за спорта / Неви Владинова и грациите по художествена гимнастика обраха медалите в София
gimnastika

Неви Владинова и грациите по художествена гимнастика обраха медалите в София

Триумф за българската гимнастика у дома. Така може да бъде обобщена Световната купа в София, която се проведе този уикенд. Равносметката е следната – 10 медала за България, от които 5 златни, 4 сребърни и 1 бронзов.

Според Мария Гигова, тази купа  е организирано по един много специален начин.

„Специален за всички, специален и за мен. Аз съм очарована от това, което се направи във връзка със моя юбилей. Но съм очарована и от това, което виждам във представянето на българските гимнастички“ – споделя примата на българската художествена гиманстика.

Новият ни ансамбъл грабна златото в многобоя, а на следващия ден успя да спечели среброто във финала на 2-те съчетания – с 5 обръча и с 3 топки и 2 ленти. Именно малки грешки бяха причината и за достигането им само до второто място.

Илиана Раева смята, че момичетата ни са уникални, отборът е страхотен, композициите са категорично най-силните композиции във света.

„Допуснаха грешки момичетата, те не са машини. Отборът ни във момента е сочен за най-големия фаворит.

И като композиция, и като изпълнение. И натрупана умора, и вълнение. И въпреки това не мога да си изкривя душата пред вас и да кажа, че не може да се допуска такава грешка. Сигурна съм, че ще ми се разсърдят и треньори и състезатели. Но това не може да се допуска на Световна купа.

В генералното класиране, искам да ви кажа, че нашите момичета са шампиони. България е шампион в генералното гласиране – нещо, което не се е случвало никога досега. Тези момичета са герои“ – заявява още президентът на БФХГ.

Индивидуалните ни състезателки също се представиха блестящо като Невяна Владинова спечели 4 златни медала и 1 сребро на бухалки, а Катрин Велкова път се окичи със сребро в многобоя и бронз на лента.

„Много е важно днес да кажем, че големият пробив днес е на Невяна Владинова. Това е един страхотен пробив, не само тук в България, а изобщо на всички световни купи, където участваха наши индивидуалисти. Една страхотна Невяна, страхотна Катрин, страхотна Боряна. Проблем ще имаме в един момент – кои ще са 2 от 4-те или от 5-те. Нищо по-хубаво няма от това“ – смята още Илияна Раева.

Мария Гигова също не пести похвалите си към момичетата:

„Невяна Владинова е един бисер в нашата художествена гимнастика. Аз много харесвам нейния стил, нейната лекота, ефирност на игра, танцувалност. Няма други такива гимнастички в момента и може би затова тя спечели и овациите на публиката и симпатиите на съдийте и на всички нас.

Героят на състезанието опрелено беше тя – Невяна Владинова, основната причина химнът да огласи залата толкова много пъти. Самата Невяна казва, че е много щастлива от постигнатото.

„Дадох всичко от себе си за това състезание. Мисля, че вече сме във добра форма и това е абсолютно нормално и се надявам от тук нататък да сме още по-добри и по-силни. Посвещавам го на мен, на моята треньорка, която толкова време е със мен и се бори заедно с мен за това нещо и ми дава сила никога да не се откажа и да продължа напред. И благодаря на целия екип, който е със нас.

Бранимира Маркова, която е главен менидьър на националния отбор-индивидуално, също споделя, че е много доволна от Невяна.

„Днес тя игра точно така, както винаги съм си мечтала да играе – уверена, спокойна, със самочувствие. Смятам, че Невяна реално вече може да се бори за сериозни медали в големи състезания“

Заявките пред анасамбъла ни са ясни – с труд и постоянство към златен медал от Олимпиада. А колкото до индивидуалните ни състезателки – надеждите са насочени към още много подобни гледки – а именно българки, хванати за ръка на почетната стълбичка.

Вижте също

lyvici

Младите лъвици на България „схрускаха“ САЩ на Световното по волейбол

Националният отбор по волейбол на България за девойки до 20 години надигра САЩ с 3:2 …