сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Неуспехът на Бокова и Георгиева в битката за ООН през очите на Стажанта

Неуспехът на Бокова и Георгиева в битката за ООН през очите на Стажанта

За поредна седмица Стажаната проследи работата на народните представители в парламента, както винаги той потърси мнението им по актуалните върпоси от последните дни. Стажанта взе мнението на депутатите за несупеха на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, които бяха номинирани в различни периоди от българската държава в битка за поста генерален секретар на ООН. Преди дни бившият португалски премиер Антониу Гутериш бе избран да оглави световната организация.

„Най-добре е да прецизираме поведението си и да дадем висока оценка на двете жени, които ни представляваха като потенциални кандидати за генерален секретар на ООН. В България всички сме свикнали само да се мразим и да има изблик на негативна енергия, който отива към едната или другата посока“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„В момента мога да кажа, че представянето на Бокова е по-добро от това на Кристалина, но това по никакъв начин не омаловажава това, което направи Кристалина. Отнасям се с огромно уважение към двете прекрасни жени, защото те представляват страната ни по достойнство както в ЮНЕСКО, така и в Европейската комисия. Нека им пожелаем успех и, когато имаме подобни позиции, които заемаме на световната сцена, да бъдем българи и да подкрепяме прекрасните хора, които ни представляват“, призова Цветанов.

Попитан защо премиерът Бойко Борисов се поддаде на ултиматума на Георги Първанов, отправен в началото на годината, правителството да препотвърди подкрепата си за Бокова или АБВ ще напусне управлението, Цветанов отбеляза, че гледайки от сегашното състояние, може би е допусната грешка.

„Но повярвайте, че премиерът Борисов е взимал решенията след множество консултации и да бъде спокойно във вътрешно-политически план“, увери той.

„Реалният избор (на генерален секретар на ООН – бел.ред.) е консенсус, който се постига между държавите, които имат блокираща квота. От тази гледна точка имахме индикации, че Кристилина Георгиева би молга да бъде подкрепена, и че ще има една или две блокиращи квоти, и затова премиерът взе това решение“, каза още Цветанов.

Независимият депутат Георги Кадиев пък определи смяната на кандидата на България в последния момент като срам.

„Не може една държава да предава хората си така, една седмица преди финала се отказваш от кандидата си, излизаш и като външен министър, и като премиер, и казваш нашият единствен кандидат е едикой си и г-жа Бокова е сама. Тя без правителсто постигна най-добрия си резултат, а пък кандидатът на правителството беше с 3 места по-назад“, подчерта Кадиев.

По думите му е било ясно, че от самото начало българският кандидат няма шанс.

„Доколкото чувам британците отдавна са казали, че ще дадат червена бюлетина. Само че, тогава, защо не смениха Бокова преди шест месеца, преди 9 месеца, пък да видим някой друг какво ще направи. Бойко Борисов затова е премиер – за да взима решения, ако се оставя да го рекетират, ще го рекетират“, отбеляза Кадиев.

„В крайна сметка какво направихме, единствената държава с двама кандидати, които не се поглеждат един друг, тук се обясняваме една седмица кой всъщност е кандидатът на правителството, и се самоубихме, като изпълнихме поръчката на ЕНП, защото Меркел е искала да има десен кандидат“, заключи депутатът.

„Дипломатически неуспех на България, на който не трябва да се отдава драматично внимание. Тук ключовият момент беше, че мнозина, боя се и двете ни кандидатки, както и българското правителсто бяха повярвали, че България е фаворит за тази позиция, а тя никога не е била“, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Малко смирение, малко да сме наясно къде ни е мястото, и не защото сме малка държава. Тук искам да изразя възмущение от тези думи на г-н Цветан Цветанов – нямало как малки държави да оглавят ООН и изведнъж Португалия стана голяма държава. Тя такава е била преди 200 години за последно. Така че Португалия може да е малка държава, но трябват повече дипломатически умения, пък и по-голям престиж на държавата и нейните лидери. А това България засега няма“, посочи още той.

Кънев определи смяната на кандидата ни в последния момент като грешен ход, а като „пълна глупост“ исканите оставки на премиера Борисов, външния министър Даниел Митов и на самата Кристалина Георгиева.

„Неприятно е това, което стана, защото очакванията, които имахме, и които ни бяха внушени, е, че ще бъде жена и то от Източна Европа. В усилието си да спечелим на всяка цена това председателство, правителството пое стъпка за смяна на кандидата, които и в петте представяния не се престави добре. В крайна сметка желанието на всички беше да имаме такъв кандидат, подведени по това, което се говореше“, заяви пък Цвета Караянчева от ГЕРБ.

„Всикчи се надявахме българка да оглави ООН. Когато бе издигната Ирина Бокова, тук срещу нея започна кампания, а когато издигнаха Кристалина, започна кампания и срещу нея. Смятам, че това ни е главният недостатък на нас, българите, че обичаме да се самоизяждаме“, коментира Росен Петров, БДЦ

Н финала Стажанта поздвави Ангел Найденов за сватбата му с омбудсмана Мая Манолова и се поинтересува дали има разлика от преди и след брака, на което Найденов бе категоричен, че няма такава.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …