неделя , 22 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Несвобода срещу сигурност – има ли избор Европа

Несвобода срещу сигурност – има ли избор Европа

Терористичната организация Ислямска държава пое отговорност за атентата в събота вечер в Лондон. В атаката загинаха седем души, а други близо 50 бяха ранени. Полицията вече знае самоличността на тримата нападатели, но все още не я разкрива.

Има ли сигурност на Стария континент след поредицата от атентати – по темата в първото предаване на КОД 11-13, разговаряме с полк. Николай Марков, бивш служител на НСО и Тихомир Безлов.

Полк. Марков припомни, че достатъчно много хора от Англия воюват за Ислямска държава и са на ръководни позиции, като свободно се движат из цяла Европа. Той е категоричен, че няма как спецслужбите да не се занели за всичко това.

Според него изборът, пред който сме изправени, е повече свобода или повече несвобода, а това, което предлага британският премиер Тереза Мей, е второто. Според експерта обаче е напълно постижимо да не се ограничават правата на обикновените граждани, а само на терористите.

Двамата коментираха и призива на Мей социалните платформи да отрежат достъпна на джихадистите до себе си. Според експерта тези платформи освен публични, са и разузнавателни, но „от 20 години терористите ползват съвсем друга система, която се произвежда в САЩ и Израел, и при която има предаване на пакети данни, които нямат нищо общо с връзката интернет“.

Тихомир Безлов не вярва в тези конспиративни теории, като отбеляза, че и обикновени приложения вършат работа. Знаем ли колко са рискови нашите контингенти, като не можем да видим IP-адресите на рисковите квартали – колко клипове на Ислямска държава се гледат там, попита той.

Според Безлов опасностите за България са по отношение на възможността да се радикализират определени групи, но засега имаме изолирани случаи, поне на повърхността. Друга възможност идва от връщащите се бойци на Ислямска държава, които биха могли да останат у нас по пътя си обратно към Европа.

„Крайно време е да се признае, че мултикултурният модел във вида, в който беше наложен, бе провален. България е идеален пример за такъв модел – той е устойчив, добър и може да бъде пример за Европа“, смята полк. Марков.

Той изрази и друго конспиративно мнение – че в Ислямска държава почти няма ислямисти. „Там върлуват специалните служби на почти всички европейски и други държави, лично папата каза преди да започне войната в Сирия, че започва Третата световна война“.

На живо от Лондон по скайп се включи и Нишан Джингозян, експерт по интеграцията на етническите малцинства, който сподели, че е забелязал чувство на страх, отчаяние и ярост, следейки последните медийни реакции на Острова.

Той обърна внимание и на лавината от обвинения към премиера Тереза Мей и британските разузнавателни служби. Правителството й провежда строги финансови мерки, довели до това, че полицаите са намалели значително при нейната власт, отбеляза той.

Джингозян разказа също, че снощи е бил на летище Станстед и не е видял нито един полицаи, въпреки че е очаквал засилено присъствие след атентатите.

По телефон пък се включи психологът Христо Монов, който отбеляза, че терористите вече са постигнали целта си, като са посели страх и и са влошили качеството ни на живот. Той сравни съвременния тероризъм с автоимунно заболяване на нашата цивилизация.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …

3 коментара

  1. Този Безлов е „Мед що звънти и кимвал що дрънка“.Или още по точно“статуткво“.

  2. Пенка Димитрова

    Радвам се, че Диана Радева е отново на екран! Успех!

  3. Роман Урумов

    Когато каните другия път п-к Марков, дайте му пълна трибуна и не го прекъсвайте с този звъннал, другия се обадил! Този човек трябва да се слуша при пълна тишина.