четвъртък , 22 март 2018
Начало / Жива връзка / Нермин Йълдъръм в люлката между паметта и забравата

Нермин Йълдъръм в люлката между паметта и забравата

Турската писателка Нермин Йълдъръм черпи вдъхновение за историите си от реалността, но винаги търси логиката на днешния ден във вчерашния.

Тя е автор на четири романа, два от които тази година излязоха и на български език – „Сънувани тайни в Истанбул“ и „Уроци по забрава“.

Изследването на миналото, корените и колективната памет има водеща роля в творчеството ѝ.

Родена в Бурса през 1980 г., Нермин Йълдъръм завършва Журналистика в Анадолския университет и работи като редактор в различни печатни издания. Живее в света на книгите от малка.

„Започнах да пиша още когато се научих да пиша. Бях на 7 години. Бях едно много затворено дете, което нямаше истински приятели от улицата. Четях много книги и си избирах приятели от книгите.

Любимият ми роман беше „Момчетата от улица Пал“ и смятах, че героите от тази книга са истински деца. Например имаше едно момче Немечек, който беше моят най-добър приятел, в един друг герой – Бока, бях влюбена.

И след известно време си помислих, че след като си избирам приятели от романите, значи мога и да си създавам приятели. И започнах да пиша кратки разкази – започнах да си създавам приятели“, разказа Нермин Йълдъръм пред камерата на Би Ай Ти на Литературния фестивал в София.

Интервюто на Десислава Микова вижте във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …