петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Непознатият друг“, или какъв е бежанецът в очите на другите

„Непознатият друг“, или какъв е бежанецът в очите на другите

„Непознатият друг“, или какъв е бежанецът в очите на хората, които го приемат в общностите си. Страхът от непознатото, социалните различия и морални ценности, карат жителите на три села- Резово, Калище и Телиш, да реагират бурно, когато бежанци стават техни съседи. Новодошлите предизвикват недоволството на на хората, които живеят постоянно там и в крайна сметка биват изгонени.

Екипът на книгата – „Непознатият друг“, се връща на местата на събитията година по-късно, за да изследва истинските настроения на участниците в тях. Книгата се вглежда в бежанците като индивидуалности – тук и сега в България, на базата на срещи и интервюта с обитателите на лагерите в Харманли и в кв. Военна рампа в София, както и с няколко семейства, живеещи в Стара Загора.

Повече за проекта в студиото на еМисия България разказа Боряна Телбис.

„Държава не обясни на хората в Резово, Калище и Телиш – какво иска да направи в техните селища, което създаде паника“, посочи Боряна Телбис.

По думите ѝ от дистанцията на времето проблемите на бежанците са се променили. Тогава основен проблем е било забавянето на процедурата на интервюта и издаването на документи. Искани са били суми от бежанците, за да се продвижи процедурата.

„Г-н Казаков, вече бившият шеф на Държавната агенция за бежанците, каза, че това е лъжа, а ДАБ се отнесе повърхностно“, каза още Телбис.

Тя допълни, че е имало и периоди, в които преводачи са работили без да им бъде плащано.

По думите ѝ положителни истории ще има, когато хората искат да се връщат там, откъдето бягат сега, или докато не се взимат мерки за истинска интеграция.

„Мен ме плаши, че продължаваме да си говорим, а не да действаме“, подчерта Телбис.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …