сряда , 21 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нено Димов оттегли заповедта за изключване на 10 дка от ПП „Витоша“. Какво я провокира?

Нено Димов оттегли заповедта за изключване на 10 дка от ПП „Витоша“. Какво я провокира?

Откъсват 10 дка от Природен парк “Витоша” за инвестиционен проект. За това алармира във Фейсбук журналистът Люба Кулезич. “За първи път от 1934 г. крадат площ от природен парк „Витоша“, пише тя, цитирайки писмо, с което е била сезирана.

Какъв е казусът – става дума за решение на Министерството на околната среда и водите, подписано от ресорния министър Нено Димов и публикувано в „Държавен вестник“ на 2 януари 2018 г – първия работен ден от годината. Според това решение, от защитените територии на Природен парк „Витоша“ се отписват парцели на обща площ над 10 000 кв.м.

Би Ай Ти потърси коментар от Министерството на околната среда и водите, но оттам обясниха, че не могат да предоставят експерт по темата. Междувременно от екоминистерството оттеглиха заповедта си и обясниха, че причината за това е, че е била обжалвана пред Върховния административен съд от сдружение „Коалиция Природа България“. Темата коментира Тома Белев от Асоциация на парковете в България“.

“Аз разбрах за решението в неделя, 14 януари. Министър Нено Димов явно няма експерти“, беше реакцията на Белев.

По неговите думи, решението е подписано два месеца преди 2 януари, но се оттегля, за да не товари властта Нено Димов с още негативни оценки.

Още от еМисия България – ТУК.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Белев направи най-големите бъркотии на Витоша, а сега пита защо е такова положението, доста безочливо.