четвъртък , 20 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / „Ненаписаната българска харта“ или неиздаваните есета на Георги Марков
GEORGI_MARKOV картинка 1

„Ненаписаната българска харта“ или неиздаваните есета на Георги Марков

„Всякакъв рай на земята би свел безкрайността до едно, тоест живота до смърт. Църковният рай или комунистическият рай – това в действителност са имената на всеобщата смърт“.

Това пише в едно от есетата си дисидентът Георги Марков. На книжния пазар днес излиза нова част от двутомника с текстове, четени по радио „Дойче веле” в периода 1971 – 1978 г.

По-голяма част от есетата се публикуват за първи път. Сборникът, озаглавен „Ненаписаната българска харта“, ще бъде представен на рождения ден на писателя – 1 март, когато той би станал на 87 години.

Боя се, че посланията му са много актуални. Тези есета са писани преди 40 години, а ние ги четем сякаш са писани днес“, каза журналистът Тони Николов, един от съставителите на сборника, в предаването еМисия България.

Това не са есета само за комунизма, има есета за хипитата, например, има за заблудите на лявото, изследвал е леви комуни. Бях поразен, когато четох есетата му за Пастернак, Оруел, премислен през призмата на опашките за паспорти на Орлов мост“, сподели още Николов.

„Има много песимистични прогнози, че не може така. Той напуска България, защото не може така, защото не може да се пише така, медиите да лъжат, да се излива една сива помия, както той я нарича. За съжаление, можем да се запитаме дали този сивкав поток от лъжи не продължава да тече. Дали не продължаваме да живеем в същите лъжи“, посочи още журналистът.

По думите му би било хубаво Георги Марков да бъде в учебниците по литература, тъй като есетата му са своевременни записки по българските въстания на съвремието.

Вижте също

bojo

Предизвикателствата пред българските студенти в чужбина

В София се провежда традиционна среща между завършили в чужбина студенти и младежи от България, …