четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Нели Куцкова за протеста на съдиите: Ножът наистина е опрял до кокала

Нели Куцкова за протеста на съдиите: Ножът наистина е опрял до кокала

Съдиите от Софийския районен съд (СРС) излязоха на протест на трамвайните линии пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Съдия Нели Куцкова и адвоката Николай Хаджигенов коментираха ситуацията за предаването „Просто Диков“.

„За да се вдигнат съдии и съдебни служители, значи наистина ножът е опрял до кокала“, коментира съдия Нели Куцкова. По думите й, работата, условията и напрежението е изключително голямо. Тя посочи, че е много важно законите да се прилагат от качествени хора. Куцкова каза, че този ВСС не е толкова важен, а по-важен е следващият. Тя посочи, че в системата има много качествени и почтени хора и обясни, че ще бъде много трудно те да бъдат мотивирани.

Съдия Куцкова каза, че има инертни, както и членове, които се страхуват в сегашния ВСС. „Това е народопсихология. Не става въпрос за право“, добави магистратът.
Диков разговаря и със съдебен деловодител, който се оплака от ниско заплащане, което е обидно.

Адвокат Николай Хаджигенов каза, че спирането на трамвая не е метафора. „Това е нещо, което трябва да направим. Имаме нужда от криза, трябва да изтръскаме клона, да паднат гнилите плодове от него и да започнем наново“, категоричен е юристът, който подкрепи протеста на служителите в СРС.

„Без правосъдие нямаме най-важното нещо – нямаме свобода“, убеден е Хаджигенов. Той коментира и разделянето на ВСС на две и добави, че в сегашния ВСС има двама смислени членове.

Чуйте целия разговор с Нели Куцкова и Николай Хаджигенов и протеста на служителите в СРС в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …