неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нели Куцкова: Всеки, който е бил на власт, се е опитвал да обязди съдебната система

Нели Куцкова: Всеки, който е бил на власт, се е опитвал да обязди съдебната система

Разпоредбата в Закона за съдебната власт, с която магистратите се задължават да декларират членство в професионални организации, е насочена конкретно срещу Съюза на съдиите в България. Това е мнението на съдия Нели Куцкова, която е бивш председател на сдружението.

„Съюзът на съдиите се занимава с това да отстоява правата на съдията и неговата независимост. Всеки един гражданин, като застане пред съда, трябва да е убеден, че никой не може да му влияе, освен опитът и доказателствата по делото“, категорична е Куцкова. Тя посочи, че през последните години е имало многократни опити да се влияе на съдебната система. „Всеки, който е бил на власт, се е опитвал да обязди съдебната система, не са успявали. Това ги дразни и ни създаде много врагове“, смята магистратът.

Тя припомни, че тайните сдружения като масонските например, създават вътрешни връзки между членовете и те си обещават да си помагат като братя. „Първоначално идеята бе да се забрани членуване на колеги в такива общества, но тя претърпя метаморфоза – че трябва да се декларират такива членства. Докато членството в Съюза на съдиите е явно и доброволно, то в тайните организации, очевидно няма как да е“, коментира Куцкова.

„Идеята беше Съюзът на съдиите да бъде ударен и неговите членове да се уплашат. Само един колега си беше подал молба за напускане, почувствал се много огорчен от отношението към съюза. Има и друга законодателна тънкост, която се състои в преходните и заключителните разпоредби. Не е записано, че сегашните членове трябва да декларират членство“, обясни магистратът.

Някои от промените в Закона за съдебната власт косвено нарушават правата на съдиите и представляват посегателство на свободата на сдружаване. „В системата има изключително много качествени хора, които си вършат много качествено работата“, категорична е Куцкова. Тя посочи, че за обществото е трудно да разбере как функционира тази система и ако не си работил в нея, ориентирането става трудно.

„За да има здраво народно чувство за справедливост, трябва да се избират честни, почтени и мъдри съдебни заседатели“, обясни Куцкова.

„Хората не вярват в институциите, а от друга страна – институциите се сърдят, че хората не им вярват. Всички ние бяхме твърде дълго лъгани и когато ти говорят за принципи и правила – не вярваш“, посочи магистратът.

Вижте целия разговор с Нели Куцкова за създаването на Съюза на съдиите в България, тайните общества в съдебната система и реформата в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …