понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нели Куцкова: Идеите за промени в закона за съдебната власт са удар към Съюза на съдиите в България

Нели Куцкова: Идеите за промени в закона за съдебната власт са удар към Съюза на съдиите в България

Съдия Нели Куцкова, която е бивш шеф на Съюза на съдиите в България, гостува в студиото на еМисия България и коментира повежда ли властта война със съюза. Тя анализира и предложените промени в закона за съдебната власт.

Преди ден ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха проект за промяна в закона за съдебната власт, с който се орязва възможността за външно финансиране. В ефира на Би Ай Ти по телефона се включи и един от вносителите на законовите промени – Христиан Митев.

„Смятаме, че това е мотивирано, защото Съюзът на съдиите винаги е бил опозиция на всяка една от властите, независимо от кой цвят“, коментира Куцкова. Тя коментира и финансирането. „Никога не се е случвало донор по проекти да се е месил по конкретни дела“, заяви съдия Куцкова.

„С тези промени ние продължаваме нашата позиция, която сме изразявали многократно. Искаме да се създадат максимални гаранции за това магистратите да осъществяват своята дейност, без да има намеса. Тези промени не са насочени срещу Съюза на съдиите или срещу някои от организациите на магистратите“, заяви от своя страна Митев. По думите му, дейността на магистратите се нуждае от доста по-добра регламентация относно финансирането.

„Трябва да различаваме магистратите от изборните членове на ВСС“, смята един от вносителите на законовите промени.

„Заради независимостта ние не получаваме никакво финансиране от български донори, които могат да бъдат евентуални страни по различни дела“, заяви още Куцкова. По думите й, това предложение е в абсолютно противоречие с препоръките на Съвета на Европа, част от които съдия Куцкова цитира в ефир.

„Това е поредната стъпка от удари към Съюза на съдиите“, категорична е Нели Куцкова и добави, че този законопроект ще ни направи за смях на международно ниво.

Чуйте целия разговор с Нели Куцкова и Христиан Митев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …