неделя , 16 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нели Колева от „Заедно в час“: Образованието е най-мощният инструмент на държавата

Нели Колева от „Заедно в час“: Образованието е най-мощният инструмент на държавата

В началото на месец декември очакваме резултатите от международното изледване PISA. То отчита уменията на 15-годишните ученици от 72 държави по четивна грамотност, математика и природни науки. В последното изследване от 2012 г. България се нареди на неблагоприятното 51-во място от 65 държави. Какви са предизвикателствата пред образователната система в България, какви са уменията на 21 век и как учениците могат да ги придобият в училище?

Десислава Микова разговаря в Нели Колева от програмата „Заедно в час“, която изпраща млади специалисти да преподават в училища в различни региони на страната, в навечерието на едно от най-значимите събития в сферата на образованието тази година.

Между 25 и 27 октомври ще се проведе ежегодната Глобална конференция на международната организация Teach for All, чийто български партньор е „Заедно в час“. В Американския университет в Благоевград ще се съберат повече от 400 световни експерти и международни лидери в сферата на образованието.

„Сред тези 400 образователни експерти от целия свят има и български имена – хора, които вършат смислени неща в България и които могат да бъдат полезни на цялата ни общност. Конференцията е на тема „Да си представим образованието по различен начин“ и се фокусира върху това какво е необходимо на образователните системи по света и преди всичко на учениците в тях в XXI век. Нещата много се променят, нуждите се променят, днешните ученици ще живеят в свят, който ние трудно можем даже да си представим все още. Ето защо е важно да говорим какви са знанията и уменията, които трябва да придобиват тези ученици в училище“, обясни Нели Колева пред BiT.

Кои са най-големите предизвикателства пред българската образователна система, как да се преодолее образователното неравенство и какви са уменията на XXI век – вижте в интервюто.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …