понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Неизбежно ли е бъдещето без въглища

Неизбежно ли е бъдещето без въглища

Светът се нагрява с безпрецедентна за последното хилядолетие скорост, като тази тенденция ще продължи, сочат последните открития на климатолози в НАСА. Горенето на въглища е източник на 1/3 от всички емисии въглероден диоксид – главният виновник за глобалното затопляне, докато в същото време 40 на сто от производството на електроенергия в света зависи от тях. Междувременно данни на океанографския институт „Скрипс“ сочат, че нивата на въглероден диоксид за изминалия септември са прескочили границата от 400 ppm (частици на милион) и може би никога повече няма да спаднат под нея.

Картината, която се рисува, е по-апокалиптична, тази граница е психологическа, но е поставена от научните среди, за да обяснят по-лесно какво се случва, разясни в еМисия България Теодора Стоянова, координатор на кампанията „Енергия и климат“ в „Грийнпийс“.

„Идеята е, че оттам нататък увеличаването на температурите в глобален план може да стане много по-бързо. Това, че границата е мината, значи, че нивата на въглероден диоксид в атмосферата се качват – от изгарянето на изкопаеми горива, нефт…“.

Стоянова обаче е категорична, че светът може да продължи и има бъдеще отвъд въглищата – нещо, което по думите й се очаква да стане в идните десетилетия заради споразумението от Париж.

То бе прието миналата година и трябва да бъде задействано от ноември, което е изключително кратък период и огромно събитие, както и много положителен знак, че има международна воля да се борим с промените, коментира тя.

„След като бъде прието, обаче, започва трудната част по осъществяването му. Очакваме волята, изразена чрез него, да се реализира в реални мерки“, добави Стоянова. Това, по думите й ще бъде дълъг и труден процес.

Според експерта инвестициите във възобновяема енергия са много повече през последните години, което значи, че светът и бизнесът се преориентират. Новите екологични технологии също навлизат все по-масово и стават все по-достъпни – не само големи централи и паркове, но и на ниво община, малък бизнес, домакинства, което също допринася за борбата за климата, посочи тя.

Стоянова се съгласи, че специално в България много хора и цели региони са икономически зависими от въглищната индустрия, така че дългосрочен план е задължителен. Основна роля обаче по думите й трябва да играе държавата, тъй като рано или късно съответните политики на европейско и световно ниво ще бъдат прилагани и в България.

Много е трудно, не срещаме разбиране от институциите, сподели тя за дейността им.

Стоянова разказа например, че от няколко години промотират политики за плавен преход, икономически и социални алтернативи, програми за преквалификация на заетите в въглищния сектор, за да могат те да започнат друга работа или собствен бизнес, който да им позволи независимост.

Чуйте целия разговор с нея:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …