вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Недостиг на пилоти в световен мащаб, България обучава по 10 годишно

Недостиг на пилоти в световен мащаб, България обучава по 10 годишно

Необходимост от близо 30 хиляди пилоти на година предвиждат докладите на два от най-големите производители на самолети в света. „Боинг“ и „Еърбъс“ изчисляват, че до 2035г броят на пътническите самолети ще се увеличи заради предлагането на нови дестинации и нарастващия брой на пътниците. Най-голямо увеличение на флотилията се очаква в Азиатско-тихоокеанския регион. Вижте какви са причините за недостига на кадри в авиацията в световен мащаб.

Как се подготвят пилоти в България и благодарна ли е професията? Темата коментираха в предаването еМисия България инж. Марин Петров – експерт по безопасност на полетите и Доц. Д-р инж. Диан Гешев – катедра „Въздушен транспорт“ от катедра „Въздушен транспорт“ към Техническия университет в София. Двамата обучават български пилоти, които се реализират както в страната, така и в чужбина.

„Всяка година от университета излизат около 10 обучени пилота, които имат правоспособност и квалификация да управляват граждански самолети където и да е по света. Всяка година сред студентите има поне една жена. Образованието се провежда според изискванията на ЕС“, подчерта инж. Марин Петров. „Почти всяко едно дете е мечтало да стане пилот. В световен мащаб авиацията се развива, нараства стокооборотът, превозите и пътникопотокът. Това налага разработването на ново поколение самолети. Вероятно не е далеч и бъдещето когато самолетите ще се управляват с изкуствен интелект“, посочи Петров.

Доц. Д-р инж. Диан Гешев каза, че в България обучението е сравнително скъпо – между 40 и 50 000 евро. „Първо трябва да има желание и амбиция. Кандидатът трябва да отговаря на медицинските изисквания и да притежава определена сума, за да запише съответния курс. Най-ниската степен е любителска. Такъв курс струва около 15 000 лв.“, обясни Петров. Той посочи, че останалите две категории са за превоз на товари и превоз на пътници.

Диан Гешев посочи, че организацията на обучението в България на този етап се различава от преди години. „С промените след 2008 г. и прекратяването на финансирането на летателното обучение от държавата в Долна Митрополия, нещата коренно се промениха. В момента има 11 одобрени организации за обучение на пилоти. Пътищата за обучение са два – интегрирано и модулно“, обясни Гешев.

Само една организация в България е лицензирана и предлага интегрирано обучение на пилоти. Модулното обучение е на етапи – първа степен е любителската, а следващите – за превоз на товари и пътници. 4 организации имат възможност и право в България да обучават и теоретично, и летателно.

Почти 99% от започналите летателно обучение са го завършвали и повечето от тях вече са се реализирали, посочиха преподавателите от ТУ в София. Много от българските пилоти са намерили работа в Катар, Филипините и Обединените Арабски Емирства.

„Човек, реализирал мечтата си, би трябвало да бъде доволен. От друга страна, това е тежка професия, която изисква много лишения в личен и семеен план. Много е натоварваща. Прелитането през няколко часови пояса се отразява на организма. Отразява се и голямата височина, както и фактът, че повечето полети са през нощта, когато организмът е настроен за сън“, обясниха преподавателите.

Вижте целия разговор с инж. Марин Петров и Доц. Д-р инж. Диан Гешев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …