сряда , 19 септември 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Неделни размисли за БСП и хвърлената от Георги Гергов оставка

Неделни размисли за БСП и хвърлената от Георги Гергов оставка

Червеният олигарх Георги Гергов бе принуден от Корнелия Нинова да подаде оставка от ръководството на БСП. Не защото бил извършил престъпление, като уредил среща в своя личен кабинет на главния прокурор Цацаров с газовия бос Сашо Дончев. Но не, не ставало дума за престъпление, а за опасност от разделение в партията, каза в началото на традиционния си коментар водещата Люба Кулезич.

„Ако Гергов не се бил оттеглил доброволно, щяло да стане „Содомор и Гомодор”. Така пък коментира пред камерите след инфарктния съботен пленум с оставката моралният стожер на левицата Стефан Данаилов. Бил се пошегувал обаче с имената на старозаветните градове Содом и Гомор, изпепелени от Бог заради разврата, в който тънели жителите им. В какво точно е затънала върхушката на БСП, си знае само тя. Щото май и Господ е безсилен да се оправи в бакиите на „паралелната партия” според вчерашния забележителен израз на Атанас Мерджанов“, посочи още тя.

„Явно обаче столетницата се опитва в крачка да ограничи щетите за имиджа си, които разкритията на Сашо Дончев й причиниха. Но и Стефан Данаилов не посмя да каже на Гергов „Збогом!”, думата с която преди години изпрати в отвъдното една мила естрадна певица и си осигури място в пантеона на родната политическа култура. Какво ти „Збогом” в случая с Гергов. Той се закани, че другата седмица проговаря, че ще вади скелети от гардероба. А, да! И записи! Няма как без записи! Вече нито един политически, медиен, прокурорски скандал не минава без замерване със срс-та и записи!

Та, г-н Гергов без да му мигне окото заплаши Корнелия със записи, на които тя му обещавала да стане зам.-председател на партията, ако неговото лоби я подкрепи на избора за лидер на БСП. Тя пък била спокойна, защото било точно обратното: Гергов й предлагал да й даде гласове срещу поста на втори човек. „Има такова нещо”, потвърди съществуването на записи и Стефан Данаилов след паметната оставка. „Ама, както виждате само аз съм зам.-председател.” И допълни: „Only you”! Може пак да се е пошегувал. Обаче място за смях няма“, продължи Люба Кулезич.

„Забележете колко упорито Корнелия Нинова избягва думата„престъпление” по повод на участието на бившия й покровител Гергов в аферата. И не само тя си прави оглушки, че незаконното подслушване е престъпление. Сашо Дончев цитира есемес от Гергов: „Много говориш по телефона” след като споделил именно по телефона със Сашо Диков за съприкосновенията си с Главния прокурор. Главният прокурор пък намекнал на Дончев, че телефонът му се контролира. Но не казал от кого. Гергов се цели в Нинова с незаконно записан разговор. Това ако не е Содомор и Гомодор, какво е, уважаеми г-н Данаилов?!“, каза водещата.

„Така че, скандалът Цацаров-Дончев-Гергов е огромен. И отстраняването на пловдивския червен магнат и руски консул потвърждава, че на „Позитано” осъзнават мащабите му. Затова се опитват да го сведат до вътрешнопартийна разпра. Става дума обаче за тежки, порочни зависимости, които излизат извън очертанията на БСП. И в които е замесен Главният прокурор, както и негов могъщ съгражданин и събрат по масонска линия от пловдивската ложа „Слънце-Ориент”. До колко високо стигат тези зависимости, можем да се досещаме.

Особено след разкритията на Сашо Дончев за газови и медийни интереси, предизвикали привикването на газов бос и опозиционен издател от главен прокурор в частен офис. Но май духът е пуснат от бутилката. И само с оставката на Гергов няма да се мине. Защото г-н Цацаров и г-н Дончев излязоха с противоположни твърдения за станалото. Ако две толкова значими фигури взаимно се обвиняват в неистини и в изнудване, държавата се разпада. Затова остро стои въпросът за нуждата от разследване с европейски арбитраж за скандала. Това означава оттеглянето на Главния прокурор, за да бъде осигурена обективност. Интересно е дали тази цел ще бъде постигната. И кой ще се възползва от нея. За добро или за лошо? Скоро ще разберем“, заключи тя.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …