събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Националната библиотека показа оригиналното тефтерче на Васил Левски

Националната библиотека показа оригиналното тефтерче на Васил Левски

Два дни преди рождения ден на Васил Левски, Националната библиотека показа оригиналното му тефтерче със записки. Светинята, която се съхранява в трезора на БНБ, е докарана с бронирана кола и изложена в специална бронирана витрина.

„Понятие като скромност, морал, честност, като че ли малко сме ги позабравили, а то навежда именно на тефтерчето именно на подобна асоциация. Така че има какво да научим от съдържанието на тефтерчето“, сподели директорът на Националната библиотека доц. Красимира Александрова.

Повече от година компютърни специалисти и експерти от Националната библиотека работят по дигитализирането на тефтерчето. Днес, всеки може да се докосне до думите на Апостола, от всякакво устройство. А дошлите лично да видят експоната, не скриват вълнението си.

Силни думи за личността на Дякона каза и академик Антон Дончев. Сравни тефтерчето му с учебник по достойнство.

За седми пореден път на българския пазар излиза и биографията на Левски, написана от Захари Стоянов. Кулминацията на честванията по случай 180-та годишнина от рождението на Апостола ще бъдат на 18 юли в родния му град Карлово.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …