понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Националната библиотека лекува болни книги по нов метод

Националната библиотека лекува болни книги по нов метод

Днес в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ започва почистването и консервирането на Османския архив. Това става със специален метод, наречен аноксия.
Директорът на библиотеката доц. Красимира Александрова разказа, че този иновативен метод се прилага през последните дни за възстановяването на книжовното наследство – уникални документи, за които трябва да се полагат грижи.

Методът на аноксията е напълно безвреден за книгите и безопасен за хората, които се грижат за тях. На практика книгите се опаковат в найлон, а след това кислородът се изтегля. „Създава се анаеробна среда, микроорганизмите се унищожават за около 3 седмици. На 7 септември ще бъде отворен този балон и ще видим едни оздравени документи“, обясни Александрова.

Инж. Искра Цветанска, която е химик, обясни, че книгите се лекуват с азот, защото този газ заема 78% от атмосферата и е напълно безвреден. „Той замества кислорода в това затворено пространство. Микроорганизмите се дехидратират и умират. Повечето от книгите имат плесени. Би могло да се използва и аргон, но е малко по-скъп и по-трудно се добива“, обясни Цветанска. Много от документите са изписани с черни и червени тушове и мастила. След прилагането на новия метод, те ще бъдат механично почистени и със специални прахосмукачки.

„Ще бъдат здрави и няма да има никаква опасност. От тук насетне е важно да се съхраняват в подходящи условия“, подчерта Цветанска.

Красимира Александрова обясни, че в Националната библиотека се съхранява третият по големина архив по Османистика. От 10 години тече и дигитализация на архива. Документите, които трябва да влязат в дигиталния архив са 9 милиона. „Това не е лек процес, фондът ни непрекъснато се обновява и не мога да кажа кога ще приключим с дигитализацията“, обясни Александрова.

Библиотеката е широко отворена за всички желаещи да видят как изглежда една лекувана книга.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …