събота , 22 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Националната библиотека лекува болни книги по нов метод
KNIGI картинка

Националната библиотека лекува болни книги по нов метод

Днес в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ започва почистването и консервирането на Османския архив. Това става със специален метод, наречен аноксия.
Директорът на библиотеката доц. Красимира Александрова разказа, че този иновативен метод се прилага през последните дни за възстановяването на книжовното наследство – уникални документи, за които трябва да се полагат грижи.

Методът на аноксията е напълно безвреден за книгите и безопасен за хората, които се грижат за тях. На практика книгите се опаковат в найлон, а след това кислородът се изтегля. „Създава се анаеробна среда, микроорганизмите се унищожават за около 3 седмици. На 7 септември ще бъде отворен този балон и ще видим едни оздравени документи“, обясни Александрова.

Инж. Искра Цветанска, която е химик, обясни, че книгите се лекуват с азот, защото този газ заема 78% от атмосферата и е напълно безвреден. „Той замества кислорода в това затворено пространство. Микроорганизмите се дехидратират и умират. Повечето от книгите имат плесени. Би могло да се използва и аргон, но е малко по-скъп и по-трудно се добива“, обясни Цветанска. Много от документите са изписани с черни и червени тушове и мастила. След прилагането на новия метод, те ще бъдат механично почистени и със специални прахосмукачки.

„Ще бъдат здрави и няма да има никаква опасност. От тук насетне е важно да се съхраняват в подходящи условия“, подчерта Цветанска.

Красимира Александрова обясни, че в Националната библиотека се съхранява третият по големина архив по Османистика. От 10 години тече и дигитализация на архива. Документите, които трябва да влязат в дигиталния архив са 9 милиона. „Това не е лек процес, фондът ни непрекъснато се обновява и не мога да кажа кога ще приключим с дигитализацията“, обясни Александрова.

Библиотеката е широко отворена за всички желаещи да видят как изглежда една лекувана книга.

Вижте също

koli

Бъдещето на автомобилната индустрия е в електромобилите

Възможно ли е бъдещето днес? Националният доверителен екофонд отпусна 1 милион и 300 хиляди лв …