петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / „Национална съпротива“ срещу София прайд: „Да изчистим боклука“

„Национална съпротива“ срещу София прайд: „Да изчистим боклука“

Неделчо Христосков – член на неформалното сдружение „Национална съпротива“ и философ по образование, гостува в студиото на Люба Кулезич и „Честно казано“ и коментира с метафори защо сдружението е против предстоящия юбилеен 10-ти София прайд. По темата се включиха и Радослав Стоянов – правозащитник и Симеон Василев от фондация „Глас“, които откриват изложба, част от съпътстващата програма на предстоящия София прайд.

„Виждаме го като демонстрация на по-различна сексуална ориентация с привнасяне на нетипични за нас ценности. Нещата, които се случват сега, са под давление на едни и същи страсти. Няма класическо дясно и класическо ляво. Всичко е либерално. Затова няма коренна разлика между коренно левите и десните“, коментира Христосков.
Той каза, че сдружението има претенцията да е с твърди позиции, да са целенасочени, но не многословни. „Идеята не е да се появяваме по медиите с празни мероприятия“, посочи още Христосков.

„Боклук е нещо ненужно и нещо замърсяващо. Всяка една полюция“, обясни още той по повод призива „Да изчистим боклука“.

„Имаме различни регистрации, за различни неща, дори и за партия, макар че ни отказват регистрация. Обвиняват ни, че сме крайно десни“, подчерта Неделчо Христовски. „Не трябва да допускаме патологията да властва над нормалността“, призовава Благовест Асенов призовава с видео обръщение.

„Нацистките символи трудно се връзват с патриотизма, както и каквито и да е идеологеми“, призна Христов в коментар за снимки с Благовест Асенов и нацисткия поздрав.

„Нас ни използват само във формата на диалектиката, за да ни представят като хора, които мразят. Например като хора, които са срещу София прайд. Борбата е не срещу индивидите, а срещу една измяна и поквара на цялото общество. Това са содомити – хора, които искат да си сменят пола, да правят секс с деца и искат хомосексуални връзки“, коментира Христосков.

Асен Иванов бе в Галерия 2.0 и се включи на живо от откриването на изложба с подводни портрети на артист от Малта. Радослав Стоянов – правозащитник и Симеон Василев от фондация „Глас“ коментираха кой има право да присъства до паметника на Съветската армия на 10 юни.

„Ще бъдем там в събота. Мирното събиране на хората е основно човешко право. Законът казва, че защита ползват само мирните събрания. Практиката на ЕСПЧ е категорична, че когато има две събирания по едно и също време и място, стига да са мирни, няма никакъв проблем да се проведат“, обясни Радослав Стоянов. Той обобщи и какво включва понятието за мирно събрание според практиката на ЕСПЧ. Стоянов каза, че няма да коментира думите на Благовест Асенов и призивите му във видеото по повод събитието.

Действителното им намерение е да попречат да се случи София прайд. Столичният кмет и властите имат всички възможности, ако той не се проведе мирно, моментално да издаде заповед то да се разпръсне, обясни Радослав.

Симеон Василев каза, че не се страхуват и посочи, че прайда като събитие съществува заради дискриминацията. „Организацията Национална съпротива съгласно тяхното верую е една открито антидемократична организация, която е с ясен профил – антиромски, антибежански, антигей. Те опитаха да регистрират партия. Разбира се, българската прокуратура даде отрицателно становище и тази партия не беше регистрирана. Това са ултранационалисти и неонацисти“, подчерта Радослав Стоянов.

„Огромното проникване на ултранационализъм е една доста важна тема и се радвам, че от „Национална съпротива“ работят дейно, за да се саморазобличават“, добави още той. Василев припомни, че 10 години вече България е член на ЕС. „Ние изповядваме европейски ценности и България и българското правителство има ангажимент към следването на тези ценности. Включително ние имаме правото мирно да се събираме“, подчерта Василев.

„Мисля, че тези момчета могат да си проведат своя парад в Техеран и Истанбул и няма да ги бият. Тук също може. Тук ще ги приемем с цветя“, заяви Христосков. Той каза, че не е чувал и виждал случай за дискриминация на работното място заради различна сексуална ориентация.

Чуйте целия разговор по темата в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

14 коментара

  1. Знаете ли, защо хомосексуалните са дискриминирани? Защото са мъже, а си представят, че са жени и се предлагат на истинските мъже, които ги считат за луди и ненормални. Така те са наистина дискриминирани от истинските мъже и си търсят някой мъж да им го зъвре, но не намират и се обявяват за дискриминирани. Идеята им е да се приеме закон, които си пожелаят да не им отказва да им обърне хастара на отворените. Педераска работа!

  2. Браво на младежа! Да кажат за една година в България, колко случая имат на нарушени права тия гнуснари.Тая кукундрела много обитчива!

  3. А, забравих да спомена пошлия маниер на журналистката, която се опитва да прикрие озлоблението си зад напъни за интелектуална надменност така, както с много грим е пробвала да скрие тежестта на годинките. В крайна сметка тя не успя да проведе един, ако не нормален, то поне интересен разговор с това момче, което се представи учудващо прилично като за представител на подобна организация.

  4. Ха-ха, явно педалското парадче вече е започнало във виртуала, съдейки по коментарите. С така характерното за педалите полуинтелектуалничене и несполучливо остроумничене. Злобничко, дребнаво и неубедително. Всъщност рядко ще се намери нещо по-нетолерантно от гей активистите. Мишоци, скрити зад гърба на политкоректната диктатура, които се зъбят с малките си устенца и дори понякога опитват да хапят. Нескопосано крият агресивността си зад пози на борци за справедливост. Всъщност нямам нищо против педалите. Като цяло, доскоро ми бяха абсолютно безразлични. Имам няколко приятели гейове, прилични хора. Парадирането със сексуална ориентация обаче е отвратителна простотия. То няма нищо общо с дискриминацията, защото отдавна никой не дискриминира педалите. Тия идиоти не могат да разберат, че така настройват мнозинството срещу себе си. Генерират излишна омраза, която някой ден ще изригне по един или друг начин. Тук не е Амстердам, нито Сан Франциско. Впрочем и там настроенията вече се сменят. Глупаци.