вторник , 20 ноември 2018
Начало / Новини / НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на срещата на върха на страните-членки на Алианса. Междувременно, американският президент Доналд Тръмп започна визитата си с критики към Германия.

Американският държавен глава многократно е изразявал несъгласието си с неравномерното разпределение на принос от държавите-членки на НАТО към общия бюджет на организацията. Тръмп е категоричен още от предизборната си кампания, че алианса трябва да харчи повече за обща отбрана. Този проблем изглежда може да бъде разрешен.

Въпреки привидния консенсус по въпроса, който можеше да предизвика най-сериозен разрив между Тръмп и съюзниците му от Алианса, друга основна тема на днешната среща на върха веднага взе превес – обвиненията, че Русия се опитва да дестабилизира Запада. Самият Тръмп направи обвинения срещу Германия още при пристигането си.

Американсският държавен глава твърди, че 70% от газа, който достига до Германия е руски. Германският канцлер Ангела Меркел веднага се противопостави на твърденията на американския си колега.

С оглед на последните събития, искам да наблегна на факта, че аз самата съм живяла в Германия под съветски контрол и съм щастлива, че мога да кажа, че днес ние сме единни и свободни. Затова мога и да подчертая, че сами работим по политиките си и сами взимаме решенията си.

Притеснителни за съюзниците от Алианса са и плановете на Тръмп да се срещне с руския президент Владимир Путин следващата седмица. Преди началото на срещата, председателят на Европейския съвет Доналд Туск дори предупреди Тръмп, че трябва да внимава как се държи със съюзниците си, защото не са му останали много.

Вижте също

Откриха огнища на чума по дребни преживни животни в Ямболско

Открити са огнища на чума по дребните преживни животни в три села в ямболската община …