четвъртък , 29 юни 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Настимир Ананиев за промените в Закона за движение по пътищата
EMBG_KAMERI

Настимир Ананиев за промените в Закона за движение по пътищата

Настимир Ананиев гостува в студиото на еМисия България и коментира промените в закона за пътищата, които днес бяха приети на първо четене в парламента. В ефира на живо по телефона с анализ по темата се включи и Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

„До 2013 г. загиналите на пътя падат до 601. Това е най-ниското ниво от десетилетия насам. През 2014 г. влиза в сила това тълкувателно решение на съда, според което не трябва да има табели, предупреждаващи за видеокамери“, коментира Настимир Ананиев.

Той посочи, че няколко пъти е предлагал всички задължения да бъдат обвързани с данъчните услуги и даде пример, че ако искате да си извадите данъчна оценка, да не ви бъде издадена такава, докато не си платите глобата. „Ако глобите се дадат на НАП, също ще вдигне събираемостта“, коментира Ананиев.

Владимир Тодоров смята, че свалянето на знаците преди камерите няма да има драстичен ефект, но все пак това е положителна мярка. По думите на Тодоров, основният проблем е, че глобите не се плащат и това мултиплицира усещането за безнаказаност.

„Ако успеем да предотвратим дребните нарушения, ще имаме много по-дисциплинирани шофьори, които няма да допускат тежки нарушения“, посочи Тодоров.

Ананиев посочи, че още едно ключово предложение е минало на първо четене и то касае неправоспособните водачи. От началото на годината до момента са заловени 9000 души, но за съжаление само на 10% са свалени номерата, тъй като те не са собственици на автомобилите, които са заловени да управляват без книжка.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

kesch

Какъв ще бъде ефектът от ограничаване на кешовите плащания до 1000 лв.

Преди няколко дни НС прие на първо четене промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Те предвиждат …