сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Настимир Ананиев за промените в Закона за движение по пътищата

Настимир Ананиев за промените в Закона за движение по пътищата

Настимир Ананиев гостува в студиото на еМисия България и коментира промените в закона за пътищата, които днес бяха приети на първо четене в парламента. В ефира на живо по телефона с анализ по темата се включи и Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

„До 2013 г. загиналите на пътя падат до 601. Това е най-ниското ниво от десетилетия насам. През 2014 г. влиза в сила това тълкувателно решение на съда, според което не трябва да има табели, предупреждаващи за видеокамери“, коментира Настимир Ананиев.

Той посочи, че няколко пъти е предлагал всички задължения да бъдат обвързани с данъчните услуги и даде пример, че ако искате да си извадите данъчна оценка, да не ви бъде издадена такава, докато не си платите глобата. „Ако глобите се дадат на НАП, също ще вдигне събираемостта“, коментира Ананиев.

Владимир Тодоров смята, че свалянето на знаците преди камерите няма да има драстичен ефект, но все пак това е положителна мярка. По думите на Тодоров, основният проблем е, че глобите не се плащат и това мултиплицира усещането за безнаказаност.

„Ако успеем да предотвратим дребните нарушения, ще имаме много по-дисциплинирани шофьори, които няма да допускат тежки нарушения“, посочи Тодоров.

Ананиев посочи, че още едно ключово предложение е минало на първо четене и то касае неправоспособните водачи. От началото на годината до момента са заловени 9000 души, но за съжаление само на 10% са свалени номерата, тъй като те не са собственици на автомобилите, които са заловени да управляват без книжка.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …