четвъртък , 14 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Настимир Ананиев за промените в Закона за движение по пътищата

Настимир Ананиев за промените в Закона за движение по пътищата

Настимир Ананиев гостува в студиото на еМисия България и коментира промените в закона за пътищата, които днес бяха приети на първо четене в парламента. В ефира на живо по телефона с анализ по темата се включи и Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

„До 2013 г. загиналите на пътя падат до 601. Това е най-ниското ниво от десетилетия насам. През 2014 г. влиза в сила това тълкувателно решение на съда, според което не трябва да има табели, предупреждаващи за видеокамери“, коментира Настимир Ананиев.

Той посочи, че няколко пъти е предлагал всички задължения да бъдат обвързани с данъчните услуги и даде пример, че ако искате да си извадите данъчна оценка, да не ви бъде издадена такава, докато не си платите глобата. „Ако глобите се дадат на НАП, също ще вдигне събираемостта“, коментира Ананиев.

Владимир Тодоров смята, че свалянето на знаците преди камерите няма да има драстичен ефект, но все пак това е положителна мярка. По думите на Тодоров, основният проблем е, че глобите не се плащат и това мултиплицира усещането за безнаказаност.

„Ако успеем да предотвратим дребните нарушения, ще имаме много по-дисциплинирани шофьори, които няма да допускат тежки нарушения“, посочи Тодоров.

Ананиев посочи, че още едно ключово предложение е минало на първо четене и то касае неправоспособните водачи. От началото на годината до момента са заловени 9000 души, но за съжаление само на 10% са свалени номерата, тъй като те не са собственици на автомобилите, които са заловени да управляват без книжка.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

130 милиона за поддръжка летателните сили на България – скандалите с „Кугъри“, „Спартани“ и МиГ-29

МС вчера отпусна близо 20 млн. лв. за ремонт на изтребителите МИГ-29. Това е вторият …