понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / Настимир Ананиев: Ако Реформаторският блок получи мандата, трябва да го върне

Настимир Ананиев: Ако Реформаторският блок получи мандата, трябва да го върне

Личното ми мнение е, че ако Реформаторският блок получи мандата за съставяне на правителство, той трябва да го върне и да се отиде на предсрочни избори. По-вероятно е да има предсрочни избори, отколкото нов кабинет в рамките на това правителство.

Това заяви в днешното предаване „Жива връзка“ депутатът от РБ Настимир Ананиев. Той гостува заедно със секретаря на ПГ на Патриотичния фронт Юлиян Ангелов.

Двете партии бяха единствените, които заявиха желание да се опитат да съставят правителство след оставката на кабинета Борисов-2. В петък пък президентът Росен Плевнелиев заяви, че най-вероятно ще даде мандата на РБ.

Президентът заяви намерение това да стане след дълги размисли и консултации, той не е 100% сигурен, но мандати не се връчват от телевизионния екран, заяви Ананиев. Той допусна възможността и БСП да не върнат мандата.

„В петък имаше изпълнителен съвет на РБ и там много ясно беше заявено, че ние трябва да проверим има ли работещо мнозинство в този парламент, каквото имаше две години. На гласуванията на бюджета обаче се оказа, че много неща, които бяха предложени от партньорите, не се случила. Ако няма такова мнозинство, за какъв кабинет и политики говорим“. Утре предстои и среща с ГЕРБ, на която по думите му ще се дискутира дали има такова мнозинство.

Запитан за разнобоя в РБ, Ананиев призна, че като десни хора със собствено мнение „си имат нюанси“, но винаги са били колегиални партньори при гласуването на важни закони, дори когато техните предложения не са минавали.

Според депутата оставката е била каприз, заради който сега трябва да се правят избори.

Виждаме как ГЕРБ всеки ден си променят мнението по политиката на България, накрая президентът може да връчи мандата и на ДПС, тъй като се мисли за партийните интереси, а не за държавата, заяви на свой ред Юлиан Ангелов.

Той отрече да е имало разговори за подкрепа на правителство, изцяло съставено от ПФ.

Предложението на Патриотичния фронт за увеличаването на пенсиите е само формалната причина за решението да не му се даде мандат, смята Ангелов.

Според него истинските причини са външен натиск – „притесненията на ГЕРБ и Бойко Борисов от чуждестранните му приятели в Брюксел и Вашингтон“, както и страха на премиера в оставка, че ако свършат обещаното – да върнат нелегалните имигранти и да вдигнат пенсиите, патриотите биха извлекли политически дивиденти и успех на бъдещи избори. По думите му в случай, че все пак получат мандат, те ще поставят условия.

Обединените патриоти не се опасяват от предсрочни избори, на които биха имали двоен резултат, убеден е Юлиян Ангелов.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …