понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Наследството на Обама – обобщава кореспондентът ни Ивайло Везенков

Наследството на Обама – обобщава кореспондентът ни Ивайло Везенков

По времето на президента Барак Обама бяха открити 11,3 млн. нови работни места. За сравнение, повече са открити по времето на Роналд Рейгън – 16 млн. работни места, а по времето на Джордж Буш едва 2,1 млн. работни места, каза кореспондентът ни Ивайло Везенков в обобщението си за наследството на отиващия си американски президент.

Още с встъпването си в длъжност, Обама трябваше да се сблъска с колосален проблем през 2009 г., а именно пика на голямата икономическа криза. Тогава Обама започна със стимулиращи пакети, откриване на нови работни места, много инфраструктурни проекти. През 2009 г. безработицата в САЩ е била 10%, докато сега е 4,7%, изтъкна още кореспондентът на Би Ай Ти.

В петък Обама си тръгва с 60% одобрение от американския народ. Това е по-висок рейтинг, отколкото при встъпването си в длъжност. Проучване на Си Ен Ен показва, че само рейтингът на Бил Клинтън е бил по-висок в последните дни на мандата му – 66%, посочи Ивайло Везенков.

„Наскоро Обама бе попитан за това кое той смята за негово най-голямо постижение. Той направи топ 10 на своите постижения. Сред тях постави възстановяването на отношенията с Куба, както и постиженията за Иранската ядрена програма. Във видеообръщението си американският президент спомена изречението „любовта спечели“, говорейки за решението на Върховния съд за узаконяването във всички щати на еднополовите бракове“, заяви Везенков.

Днес стана ясно, че повече от 2300 социалнослаби души са завършили висше образование благодарение на стипендия , учредена при посещението на Обама в Държавния университет в Аризона, допълни още той.

Два дни преди да слезе от президентския стол, Барак Обама даде и последна пресконференция от Белия дом. Типично в свой стил, той остана верен на позитивния тон, като наблегна на това, че Америка е страната със свобода на словото и право на глас и това е висша ценност, която трябва да бъде запазена. На всички онези, които тъгуват заради напускането му от властта, Обама обеща, че няма да остане безучастен в бъдещето на страната.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …