неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Наследничка на Левски: Българите все по-често говорят за Апостола

Наследничка на Левски: Българите все по-често говорят за Апостола

„През последните години имам възможността да се убедя, че българите говорят за Левски не само на датите, на които се отбелязва паметта му.

Все по-често имам покани за срещи по всяко едно време на годината. Хората искат да си поговорим и да си припомним с искрена обич и уважение за Апостола“.

Това заяви в еМисия България една от наследничките на Левски – Христина Богданова. Тя е внучка на внук на Яна – сестрата на Васил Левски.

„Най-важното за мен е смелостта и куража, с които този човек е вземал решения и ги е отстоявал, неговата непреклонност, вярата в пътя му, огромната отговорност“, каза тя.

„Живеем в такова време, че подобни велики дела трудно могат да се вършат, но човек може да живее така, че да отстоява принципите си, да е щедър и разбиращ“, смята Богданова.

Най-абсурдното твърдение, което е чувала за Апостола, е, че е терорист. Според нея духът на онази епоха няма нищо общо с това понятие от съвремието ни.

Богданова разказа и няколко истории, една от които с бащата на Левски. Тя отбеляза, че за него рядко се говори, но той е бил забележителен човек – толкова справедлив, че обикновено при спорове хората са го търсили за арбитър.

Една от любимите й истории е за сестрата Яна, която той наказал да не лазарува, тъй като я видял да прережда хората на чешмата.

Богданова разказа и една история за малкия, палав Левски, когато е бил съвсем малко дете. Чуйте я в пълния запис:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …