понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Насилието в училище – какви са причините и има ли решение?

Насилието в училище – какви са причините и има ли решение?

Насилието в училище – къде е отговорността на родителите в общата грижа за възпитаване на ценности у децата, поделена между семейството, училището, обществото и държавата? В студиото темата коментираха Светослав Стефанов от Съюз на бащите и Калбие Ходжева от училище за родители “Супермама”.

„Не чух истинския въпрос откъде идва тази агресия. Това, което виждам в последната седмица е всеки да сочи с пръст – децата са виновни, учениците са виновни, министерството, учителите. Това също не води до нищо“, заяви Ходжева.

„Агресията е липса на диалог“, смята от своя страна Светослав Стефанов. По думите му, родителите са спрели диалога и комуникацията с децата си. Нужен е поне един час на ден в активна комуникация с децата, която да не бъде назидателна, категоричен е Стефанов.

По думите му, има много родители, които воюват, развеждат се и се съдят непрекъснато. „А какво става с това дете? То се отглежда самостоятелно. Не трябва глобата да бъде фактор“, убеден е още той.
Какъв е немският модел за работа с деца с агресивно поведение, разказва в репортаж Дениза Георгиева, която се срещна с психолога Улрике Петерман.

„Всеки човек е индивидуална личност и на всяко едно дете трябва да се гледа индивидуално. Пример – преди години хората, които са пишели с лявата ръка, са били заставяни да пишат с дясната. Децата в днешно време са много по-развити и интелигентни в сравнение с преди. Нека им дадем време и възможност, защото можем да се учим от тях“, категоричен е Стефанов.

Калбие Ходжева подчерта, че на първо време родителите трябва да слушат децата си, да говорят с тях и да им дават пример. „Генералният въпрос в образованието е не да ги вкарваме в матрицата, а да направим така, че децата да ходят на училище с желание, а учителите да правят урока ценен, полезен и вдъхновяващ“, призова Ходжева.

Според Стефанов, родителите не трябва да очакват някой друг да им свърши работата. „Няма общовалидна рецепта. Нека децата се мотивират да излизат навън. Интернет, компютрите и таблетите бълват много агресия“, убеден е Стефанов.

Чуйте повече за детската агресия в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …