понеделник , 25 юни 2018
Начало / Код 11-13 / Насилието над животни – знак за потенциална агресия и към хора

Насилието над животни – знак за потенциална агресия и към хора

Поредният драстичен случай на насилие над животни предизвика вълна от гняв в социалните мрежи, която прерасна и в цялостно обществено недоволство. Става въпрос за клип от Варна, чиито кадри ясно показват как група ученици малтретират коте. Едно от момчетата и главен „герой“ във видеото дори поиска публично извинение и заяви, че е осъзнал грешката си.

Докога ще има подобно случаи с насилие над животни и индикатор ли е това за бъдеща агресия и към хора – темата в студиото на КОД 11-13 коментираха Явор Гечев от фондация „Четири лапи“ и психологът Цвета Таманова.

„Най-лесно е да заклеймим детето, да кажем, че е престъпник. Това в крайна сметка обаче е продукт на нашето общество, не е изолиран случай, а ежедневие. Тъжната действителност е, че децата подражават на това, което виждат на улицата“, обясни Гечев.

По думите му, вече има обществена нетърпимост към насилието над животни и благодарение на нея се стига до това да има извинение, както в случая от Варна.

„Множество изследвания са доказали, че между насилието над животно, което прераства в насилие към хора, има връзка. Абсолютно съгласна съм, че агресивността към беззащитно същество в детството, може да прерасне в много по-голяма агресия след години“, смята психологът Таманова.

Вижте целия разговор по темата в следващото видео!

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …

2 коментара

  1. Стелиян Николов

    „Драга“ Таня, писането е едно, направеното от това „дете“ е съвсем различно! Именно вълната от недоволство, е причината случая да стигне до телевизиите! И ако обичаш, не поставяй етикети на зоозащитниците полагащи грижи за животните, защото съм сигурен, че дори нямаш домашен любимец!

  2. Прочетете коментарите на великите зоозащитници и после говорете кой е склонен към насилие над хора.Понякога трябва да бъдете много премерени в статииките си и статистиките кой на кого ще посегне.Няма начин от коментарите,с които се заканват люто към момчето така,че ще го палят,чупят и т.н.,да има любов към хората.Каква ценностна система имат те?И знаете ли заради какво биха го направили?Не от любов към човек,а от псевдолюбов към някаква си котка от улицата,която същите тези са изхвърлили.Защото котките и кучетата ги изхвърлят тези,които ги обичат,защото просто тези,които не обичат,няма да вземат,логично.Мислите ли,че с плюене в публичното пространство ще успеете да накарате това момче да заобича животните?Съмнявам се.Постъпката му не е похвална,но и не е нужно заради някаква си котка да се вдига толкова шум,нито толкова внимание.Не е това начинът и ще го разберете с времето,особено вие,псевдозащитниците.Не съм му никаква,нито роднина,нито приятелка,за да не се намери ум ,който да каже,че го защитавам.Просто не е това начинът.